SEGUEIX LA VAGA INDEFINIDA

L'acord de Barcelona dona ales als taxistes de Madrid

Els vaguistes es proposen allargar la protesta fins que l'Executiu regional cedeixi, com ha fet la Generalitat

L'associació majoritària a la capital d'Espanya es conformaria amb només mitja hora de precontractació

zentauroepp46682791 neumaticos quemados190124093842

zentauroepp46682791 neumaticos quemados190124093842 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

L’acord del taxi de Barcelona ha esperonat la protesta dels vaguistes madrilenys que, després d’entrar al quart dia d’aturada, es proposen no tornar a treballar fins que l’Executiu regional cedeixi, com ha fet la Generalitat. Hi ha consens entre les associacions que amb l’hora de precontractació dels VTC pactada pel Govern i l’Ajuntament de Barcelona seria més que suficient per satisfer les seves reivindicacions i tornar a la feina.

Fins i tot es conformen amb menys. El president de l’associació majoritària, Fedetaxi, Miguel Ángel Leal, es mostra disposat que a Madrid s’estableixi només mitja hora. A Madrid hi ha 7.000 llicències de VTC, davant les 16.000 de taxi. La relació és gairebé de 2/1.

El problema, per als taxistes de la capital d’Espanya, és que el president regional, Ángel Garrido,  s’ha entestat a passar l'afer als ajuntaments sense parlar fins ara amb ningú d’ells, mentre culpa el ministre de Foment, José Luis Ábalos, de causar “el caos” per “fer abandó de funcions”.

Un president sense res a perdre

Un dels representants dels taxistes considera que el fet que a Garrido el PP l’hagi descartat per a la reelecció li permet tenir una actitud més dura, “perquè no té res a perdre”.

El secretari d’Estat d’Infraestructures, Pedro Saura, ha acusat Garrido d’haver malgastat els gairebé quatre mesos des que es va traspassar la qüestió sense fer res, mentre estava entretingut intentant que el PP el nomenés candidat.

La reunió que mantenen aquest divendres al matí tècnics de l’Ajuntament de Madrid i de la Conselleria de Transports de la Comunitat ha obert un cert espai a “l’esperança”. La trobada l’ha propiciat l’alcaldessa, Manuela Carmena, perquè s’ha ofert per mediar en el conflicte, però l’Executiu regional no l’ha volgut elevar al nivell polític, almenys de moment.

Objectiu, pacificació, sense cedir 

Els vaguistes són conscients, d’altra banda, que estan perdent la important batalla de la imatge entre l’opinió pública. El seu comitè de vaga s’esforça ara a controlar els elements més extremistes que han protagonitzat actes violents.

Aquest matí han optat per accions més ‘light’, sense arribar a tallar les vies de gran circulació, per no incomodar més els ciutadans. Només l’accés amb cotxe a Ifema, on se celebra la Fitur, ha estat tallat, i tan sols deu minuts. La majoria dels taxistes estan a l’entorn de la Fitur però sense impedir-ne l’accés.

També han protagonitzat una marxa lenta, el que anomenen ‘caracolada’, després de concentrar-se davant l’Assemblea de Madrid. El tomb cap a la ‘pacificació’ no exclou mesures com la que han pres deu taxistes que han iniciat una vaga de fam. Una forma de protesta també radical, en què es victimitzen els seus protagonistes però, no, la resta de la població, que també en són clients.

Pere Navarro critica la impunitat

Notícies relacionades

El director general de Trànsit, Pere Navarro, va ser dimecres molt crític amb la impunitat amb els taxistes que tallen les carreteres. "Tallar carreteres o ocupar una via pública sense que passi res no és pedagògic", va dir, en un dard que semblava dirigit no només a la Policia Municipal de Madrid sinó també a la Policia Nacional.