Els taxistes de Madrid titllen de «broma» la proposta de Garrido i segueixen la vaga

La Comunitat vol traspassar als municipis la patata calenta de la precontractació

L'atur obté un seguiment del 100% mentre segueixen les agressions a les VTC

zentauroepp46645216 taxis puerta sol190121125148

zentauroepp46645216 taxis puerta sol190121125148

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

L’acord que permetria desconvocar la vaga dels taxistes a Madrid sembla ser molt lluny. La proposta del president regional,  Ángel Garrido, de traslladar als municipis la responsabilitat de fixar un període mínim per a la precontractació de les VCT no és que no els hagi agradat. És que els ha semblat “una broma” a les principals associacions del sector.

Els taxistes reclamen que s’estableixi una forquilla el mínim de la qual sigui de sis hores d’antelació, a partir del qual cada ajuntament podria escollir la seva opció. Per als municipis més aïllats, com els de la Sierra de Guadarrama, podria establir-se un règim excepcional més flexible.

El document que Garrido ha remès a les associacions es limita, no obstant, a establir que els vehicles d’Uber i Cabify hauran d’obtenir per operar la corresponent llicència municipal i subjectar-se a l’horari de contractació establerta per l’ajuntament corresponent. També fixa un nou règim sancionador, més rigorós que l’actual.

Sense organisme metropolità

La inhibició de l’Executiu autonòmic és més greu fins i tot que el de la Generalitat perquè almenys Barcelona disposa d’un organisme supramunicipal, el de l’àrea metropolitana, que pot dictar una normativa concertada, però a Madrid aquest ens no existeix. San Sebastián de los Reyes, per exemple, que està enganxat a Madrid, podria oferir un marge mínim de precontractació, mentre la capital d’Espanya un de molt més ampli, cosa que generaria caos i confusió.

Els taxistes s’han reunit al matí amb Garrido i a la tarda, després de rebre l’esborrany, amb la Consellera de Transports,  Rosalía González. Els presidents de la Federació Professional del Taxi de Madrid i l’Associació Gremial Autotaxi de Madrid, Julio Sanz i Miguel Ángel Leal, han qualificat de “tosc” i “poc treballat” el text. “Estem als antípodes”, han mantingut.

Retrets al Govern

Es dona la paradoxa que Garrido ha retret l’abandó de funcions del Govern per haver traspassat a les autonomies la competència sobre la regulació dels VTC, mentre alhora argumenta que no poden fixar ells les condicions de precontractació perquè “les necessitats de cada municipi són diferents”.   

Al carrer no s’ha vist ni un sol taxi treballant. La vaga ha començat amb un seguiment del 100%. Després de la reunió amb Garrido, els taxistes, abillats com a Barcelona, amb armilles grogues, s’han concentrat a la Puerta del Sol i després han tallat la Gran Via amb una seguda, sense arribar a bloquejar cap carrer amb els seus vehicles.

Assetjament a Rivera

Notícies relacionades

Els incidents s’han repetit al llarg de tot el dia. A un conductor de VTC li han trencat la lluna i apallissat la carrosseria a Puente de Vallecas. Un taxista ha sigut atropellat a l’aeroport. I el president de Ciutadans, Albert Rivera, s’ha vist envoltat a Atocha per un grup de persones que li han cridat “fill de puta”, “pocavergonya” i “traïdor”, fins que la policia ha intervingut.