SEGURETAT VIÀRIA

Conduir amb el mòbil costarà tants punts com anar molt borratxo

La reforma de llei de trànsit també penalitzarà més no cordar-se el cinturó o anar sense casc

La baixada de la velocitat a 90 km/m en les vies convencionals podria arrencar al febrer

zentauroepp8932612 barcelona  28 10 99    sociedad   hombre hablando con un tel181117154654

zentauroepp8932612 barcelona 28 10 99 sociedad hombre hablando con un tel181117154654 / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La Direcció General de Trànsit (DGT) està disposada a tallar d’arrel l’abús en l’ús del telèfon mòbil que tantes morts està causant a la carretera. Conduir utilitzant aquest dispositiu restarà sis punts, el doble que avui. Són els màxims que es poden treure d’una sola vegada. Els mateixos que es perden si es condueix molt borratxo (duplicant la taxa permesa), drogat i superant els 181 km/h en una autopista, on la velocitat màxima són 120 km/h.

Les badades són ja la primera causa de mort, després de superar l’alcohol i la velocitat. I entre aquestes el més important és l’abús abusiu del telèfon mòbil, tant per subjectar-lo per parlar com per enviar whatsaps. No és estrany, per tant, que aquesta pràctica passi a equiparar-se a les conductes més perilloses, que en cas de reincidència en un període inferior a dos anys, comporten la perduda de la totalitat dels punts. Actualment, utilitzar l’aparell de telefonia només suposava la retirada de tres punts.

Reforma de la llei de Trànsit

El redactat de la norma diu exactament que es trauran sis punts per “utilitzar, sostenint o subjectant amb la mà, dispositius de telefonia mòbil conduint”, segons figura a l’esborrany. La nova norma encara no té termini d’entrada en vigor. El Consell de Ministres ho ha d’aprovar i remetre al Congrés com a projecte de llei, ja que es tracta d’una reforma de la llei de trànsit i seguretat viària. Una decisió que probablement es produeixi a finals de mes. El que trigui a entrar en vigor dependrà de l’acollida que li dispensi un Congrés molt fragmentat i dels desitjos de ses senyories d’introduir-hi modificacions.

Els canvis no s’esgoten amb la penalització del mòbil. En l’esborrany també apareix especificat l’augment de tres a quatre punts de sanció el no fer ús o fer-ho de forma inadequada del cinturó de seguretat, el casc o les cadiretes. Trànsit considera que ja s’acumulen molts anys de conscienciació en aquest tema i qui el continuï incomplint mereix una sanció més important. Al voltant d’un 20% dels morts en turisme segueixen sense portar cordat l’element clau de seguretat.

Recuperar més punts

L’augment de sancions va acompanyat d’altres mesures compensatòries, com la que preveu la recuperació de tots els punts perduts quan passen dos anys sense reincidir (abans eren tres anys per a les infraccions molt greus), l’augment de sis a vui dels punts que proporciona un curs de recuperació i el premi de dos als conductors que rebin un curs de conducció segura d’entre els que ofereixen algunes entitats.

La reforma no preveu cap augment de les quanties de la multes. Pere Navarro no és partidari de les sancions econòmiques, perquè no afecten a tothom de la mateixa manera. Amb prou feines tenen efecte en les persones adinerades.

Aixecar el peu a 7.000 km

Notícies relacionades

Abans que entri en vigor aquesta ofensiva contra el mòbil, ho farà la reducció de velocitat de les vies convencionals, el límit de les quals baixarà de 100 km/h a 90 km/h. Previsiblement, el Consell de Ministres l’aprovarà cap a finals de desembre. Al tractar-se d’una modificació del Reglament de Circulació, n’hi ha prou amb un decret sense tramitació parlamentària per aprovar-la. Serà efectiva cap a principis de febrer, un mes després de la publicació en el BOE, el termini que es dona a les administracions responsables de les vies perquè modifiquin la senyalització.

La reducció afecta només les carreteres de doble sentit sense separació i aquelles que disposen de voral, cosa que suma uns 7.000 quilòmetres en tot l’Estat. Les vies convencionals que no disposen de voral ja estaven limitades a 90.