AMEP

Terrassa presideix la nova Associació de Municipis i Entitats per a l’Energia Pública

  • L’entitat, formada per uns 80 municipis, pretén promoure la gestió pública de les xarxes de distribució energètica i impulsar un model just i sostenible

  • L’assemblea de constitució de l’associació s’ha celebrat aquest dimarts de manera telemàtica, amb Terrassa com a punt de referència

  • El pressupost inicial és de 81.000 euros aportats pels municipis i entitats d’acord amb un 5% relatiu a la seva proporció d’habitants

Terrassa presideix la nova Associació de Municipis i Entitats per a l’Energia Pública
Es llegeix en minuts

Un total de 74 municipis i quatre entitats de tot Catalunya han participat aquest dimarts en la constitució de l’Associació de Municipis i Entitats per a l’Energia Pública (AMEP). Es tracta d’una associació que neix amb l’objectiu d’impulsar la gestió de les xarxes de distribució d’energia elèctrica i promoure una transició del model energètic, a fi que sigui «just, democràtic i sostenible».

Entenent l’energia com un bé comú, la intenció és «trencar l’oligopoli» del sector i establir les bases per aconseguir la generació d’electricitat procedent en la seva totalitat de fonts renovables, reconeixent la necessitat que el Congrés porti a terme canvis profunds a nivell normatiu.

L’associació, que amb els seus integrants actualsrepresenta uns tres milions de persones, vol impulsar la titularitat, propietat i gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica, així com assessorar aquells municipis amb els quals comparteixin aquests mateixos objectius.

La seva assemblea de constitució s’ha celebrat aquest dimarts de manera telemàtica, amb Terrassa com a punt de referència, ja que la presidència recau en el regidor d’Energia de la capital vallesana, Carlos Caballero, que ha estat acompanyat per l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, que assumeix les funcions de vicepresidenta, i la regidora de Medi Ambient de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofra, que ha sigut nomenada tresorera.

100% energia renovable

«No podem continuar sent mers espectadors i consumidors, i que els grans oligopolis energètics comandin la transició energètica, sinó que contribuïm a generar energia de manera centralitzada en plantes productores situades en aquelles regions on les oligopolis els interessa que siguin», defensa Caballero. Per la seva banda, Pijuan ha remarcat que l’accés a l’energia és un dret social, abandonant l’energia nuclear i la fòssil en benefici de la producció d’energia autòctona.

«El repte és aconseguir el 100% de l’energia procedent de fonts renovables, i això es fa des dels municipis, no des dels oligopolis», assenyala Pijuan. En el seu cas, ha posat l’exemple de Tàrrega, localitat que històricament ha patit talls de llum «per falta d’inversió» de les empreses, una situació que milloraria si es dona un servei i una cobertura ajustats a les necessitats del territori.

Qui també ha participat en la presentació és el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona i secretari de l’entitat, Eloi Badia, de manera telemàtica, i que ha recordat que no tot està en mans del món local. «Són necessaris canvis normatius profunds, i això dependrà del Congrés», ha remarcat.

Pressupost inicial de 81.000 euros

L’associació disposa d’un pressupost inicial de 81.000 euros aportats pels municipis i entitats d’acord amb un 5% relatiu a la seva proporció d’habitants, amb un mínim de 150 euros i un límit de 15.000.

En total, la demarcació de Barcelona compta amb 45 municipis representats, entre els quals Terrassa, Barcelona o Sant Cugat del Vallès; la de Girona deu, amb Girona, la Vall d’en Bas o Llagostera; la de Lleida dotze, amb Lleida, Tàrrega o Maldà, i la de Tarragona set, amb Tarragona, Altafulla o Ulldemolins.

Et pot interesar

Quant a les entitats, s’hi han sumat l’Associació Nacional d’Autoconsumidors, l’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres i l’Associació de Micropobles de Catalunya, amb la col·laboració de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Més notícies de Terrassa, a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Terrassa