Serveis

Municipis i entitats demanen a la Generalitat recolzar els processos de municipalització de l'aigua

L'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública triplica els seus membres en un any

Terrassa ha reduït un 30% les despeses d'organització i direcció amb la municipalització de l'aigua

Municipis i entitats demanen a la Generalitat recolzar els processos de municipalització de l'aigua
Es llegeix en minuts

Europa Press

L’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (Amap), amb una trentena de membres, ha fet públic aquest dimecres un manifest a favor de la gestió pública de l’aigua en l’àmbit metropolità de Barcelona, i que demana al Govern recolzar els municipis que estan en procés de remunicipalització i desplegar el Pacte Social de l’Aigua.

L’han promogut després de noves adhesions a l’entitat, que inclou 11 dels 23 municipis metropolitans –el 70% de la població–, ha dit el president de l’associació i regidor d’Energia i Aigua de Barcelona, Eloi Badia, amb la tinent d’alcalde de Medi Ambient del Prat de Llobregat, Alba Bou, en roda de premsa després de la tercera assemblea general de l’associació.

Aquest manifest insta l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i els municipis metropolitans a manifestar-se a favor de la gestió pública de l’aigua, i a elaborar els estudis necessaris que permetin implementar-la amb criteris d’eficiència, sostenibilitat, participació i transparència.

L’associació ha acordat en la seva assemblea la incorporació de nous membres, i ja en són 29 –gairebé triplicant els que tenia fa un any–, a l’haver-ne entrat 14 de nous entre entitats i ajuntaments, i per això l’associació ha doblat els seus membres amb les noves incorporacions.

Aquests nous membres amplien l’abast territorial de l’associació, que fins ara se centrava sobretot en l’entorn metropolità de Barcelona, a excepció de Girona, i, amb les noves, s’hi han sumat municipis de la conca del Ter i de comarques de Girona, entre d’altres.

A més, l’associació ha aprovat una declaració partint del Pacte Social de l’Aigua, que entén l’aigua com un dret i aposta per la seva gestió pública, participada i democràtica, i que vol que els candidats de les eleccions municipals del maig assumeixin aquests compromisos, en una iniciativa impulsada per Aigua és Vida i que recolza l’associació.

Estalvis en la gestió

Et pot interesar

Alba Bou ha destacat que l’associació vol que els municipis en els quals aviat s’acabarà la concessió privada de l’aigua puguin acudir-hi per iniciar processos de municipalització, i ha dit que el Prat –on el servei és públic des de fa dècades– és la "prova més visible que el que es presenti no és una utopia", i vol ser un mirall per a aquests ajuntaments.

Eloi Badia ha ressaltat la importància d’aquest debat i d’estudiar costos i auditories per impulsar aquests processos, i ha dit que a Terrassa, on l’aigua és de titularitat pública des del desembre, s’han reduït un 30% les despeses d’organització i direcció, i més d’un milió d’euros les despeses de personal: "Imagineu les magnituds que s’estan movent quan pot canviar el model".

Temes:

Aigua