Tennis

Djokovic, a les portes de la història a l’Obert dels Estats Units

  • El número u pot batre a Nova York els 20 grans de Federer i Nadal, i aconseguir el Grand Slam

  • El torneig torna amb públic, vacunat, i atenció reforçada a la salut mental dels jugadors

Djokovic, a les portes de la història a l’Obert dels Estats Units

EP

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Novak Djokovic deia divendres a Nova York que intenta sempre «mirar al present», però el número u del món està «enormement inspirat i motivat» perquè les dues setmanes que arrenquen aquest dilluns a Flushing Meadows són també una qüestió de passat, de futur i, en definitiva, d’història. Si el serbi guanya als 34 anys el seu quart Obert dels Estats Units batrà la marca de 20 de grans que ara comparteix amb Roger Federer i Rafael Nadal, els dos absents de l’últim gran de l’any. Es convertiria, a més, en el primer home des de Rod Laver el 1969 i el primer tennista des de Steffi Graff el 1988 que aconsegueix els quatre grans en un any, el Grand Slam.

Els potencials set partits que separen Nole de la glòria definitiva són els imants principals, però no els únics, d’un Obert en què competeixen 25 tennistes espanyols liderats per Pablo Carreño Busta i Roberto Bautista Agut a l’equip masculí, i Garbiñe Muguruza i Paula Badosa al femení.

Ànsies de normalitat

Els ulls es giren també a la lluita per trencar finalment el sostre dels grans que plantejaran Daniïl Medvédev, Stefanos Tsitsipas i Alexander Zverev (sacsejat divendres de nou per una acusació de violència de gènere de la seva exnòvia que ell desmenteix), així com a la defensa del títol de Naomi Osaka i el ‘momentum’ que arriba a la campiona de Wimbledon, Ash Barty, a unes pistes que no trepitjarà Serena Williams aquest any.

Notícies relacionades

Després d’una edició l’any passat que el coronavirus va deixar sense públic el Obert nord-americà torna també amb ànsies de normalitat. La pandèmia, no obstant, no és cosa del passat i divendres l’Associació de Tennis dels EUA (USTA), que inicialment havia adoptat mesures una mica laxes que no satisfeien l’alcaldia novaiorquesa degut a la virulència de la variant delta, va anunciar que finalment requerirà a tots els assistents de 12 anys o més estar vacunats amb almenys una dosi per entrar al Centre Nacional de Tennis Billie Jean King. Els jugadors no han d’haver-se immunitzat, però seran sotmesos a proves cada quatre dies i hauran d’abandonar el torneig si donen positiu.

«Habitacions de silenci»

Aquest Obert arriba també amb una atenció renovada a la salut mental dels protagonistes, a la disposició de qui es posarà professionals certificats, serveis i instal·lacions com «habitacions de silenci». A més, s’ha augmentat la seva bossa de premis el 22% fins als 57,5 milions de dòlars i, tot i que els guanyadors individuals s’embutxacaran 2,5 milions (500.000 dòlars menys que l’any passat i 1,35 milions menys que el 2019), els qui s’acomiadin en primera ronda ho faran amb 75.000 dòlars a la butxaca.