Partit inèdit

Nadal passa a les semifinals de matinada

El campió supera el jove italià Sinner amb una exhibició mentre Schwartzman li aparta Thiem del camí

zentauroepp55294130 tennis   french open   roland garros  paris  france   octobe201006233534

zentauroepp55294130 tennis french open roland garros paris france octobe201006233534 / GONZALO FUENTES

4
Es llegeix en minuts
jaume Pujol-Galceran

El Rolex marcava les 01.25 de la matinada quan Rafael Nadal celebrava feliç  el seu triomf davant l’italià Jannik Sinner per 7-6 (7-4), 6-4 i 6-1 i s’assegurava el pas a les semifinals de Roland Garros, on l’espera divendres l’argentí Diego Schwartzman que li va apartar del camí un rival directe, Dominic Thiem, en una espectacular batalla de més de cinc hores per 7-6 (7-1), 5-7, 6-7 (6-8), 7-6 (7-5) i 6-2 .

 Una imatge inèdita d’una victòria aconseguida sota els focus de la modernitzada Phillippe Chatrier, amb la vista de la torre Eiffel il·luminada des de dalt de la pista, i amb tot just 400 espectadors a les grades, suportant el fred de la nit (12 graus i una humitat de 34%) i un molest vent. Un partit que qualsevol altre any hauria omplert les 17.000 places del recinte però que el coronavirus va fer jugar d’incògnit.

Nadal va haver d’esperar gairebé 10 hores per obtenir el primer punt a les 22.36 en la pista, per començar a  disputar el seu partit número 100 a Roland Garros i superar una complicada prova davant un talent de la Next Gen que va demostrar que està preparat per als grans tornejos, però que, als seus 19 anys, encara ha d’aprendre dels millors. El llargarut tennista italià va obligar Nadal a fer el seu millor tennis abans de xocar les seves raquetes a la xarxa després de 2 hores i 49 minuts.

Rival valent

Sinner va sortir valent. Nadal va voler espantar-lo d’entrada amb un joc impol·lut i en blanc. Però l’italià no era Sebastian Korda ni era en la pista a aquelles hores per demanar-li un autògraf com va fer el nord-americà en els vuitens de final. Sinner estava disposat a plantar cara i li va respondre sense por. Recolzat en el seu servei i potents cops, especialment amb la dreta, va ser el primer a disposar d’un ‘break point’ als 20 minuts de joc, i als 54 minuts va arrabassar el servei a Nadal (5-4).

Però amb el marcador a favor, la pressió el va portar a equivocar-se i cometre errors que no havia fet abans. L’experiència del campió va ser decisiva per superar el moment. Sinner va cedir el seu servei i en el ‘tie-break’ Nadal va recuperar el comandament i el primer set. L’esforç va fer que demanés atenció mèdica al genoll dret. Semblava recuperat. Sinner va tornar a trencar el servei de Nadal (3-1), però el número 2 mundial el va recuperar immediatament i, en el moment precís va rematar l’italià per apuntar-se la segona mànega i acabar de desanimar-lo. Sinner havia arribat al límit. En el tercer set  només va guanyar un joc més.

«Gràcies als que encara sou aquí. Soc molt feliç de tornar a estar en les semifinals. El partit no era fàcil per a mi, com tampoc ho és el torneig, per les condicions de la pista. Avui m’ha costat entrar en joc», va explicar. A més, va destacar el seu rival, Sinner. «És un jove talent amb un gran futur. Té cops poderosos i ho ha demostrat aquesta nit», va dir.

Nadal serà a les semifinals per 13a tercera vegada i cada any que ha assolit la penúltima ronda s’ha emportat la Copa dels Mosqueters a Manacor. Bon senyal. A més, Schwartzman li va alegrar la llarga espera del dia amb la seva victòria davant Thiem. L’últim campió de l’Obert d’Austràlia i finalista en les dues últimes edicions de Roland Garros, ja venia tocat d’una altra marató, en l’anterior ronda en la qual va necessitar cinc 3 hores i 23 minuts per desfer-se del francès Hugo Gaston (239 mundial), convidat per la seva federació, que el va forçar al límit abans de cedir per 6-4, 6-4, 5-7, 3-7 i 6-3.

Thiem es rendeix

Thiem i Schwarzman, atrinxerats a la línia de fons, es van entregar a un combat de pesos pesants. Una baralla sense lloc per a la imaginació. Joc aspre. Esforç titànic per tombar al contrari sobre aquest inèdit escenari tardoral de Roland Garros. Sobre una pista lenta i intentant picar tan fort com podien aquesta nova bola pesant i humida. Unes condicions difícils per jugar a tennis, tot i que més conegudes per Schwartzman, ja acostumat a jugar també de nit a Roma, on va eliminar Nadal i va jugar la final davant Djokovic fa un parell de setmanes.

‘El Peque’ –el molesta que l’anomenin així– viurà la seva primera semifinal en un Grand Slam. Al Foro Italico va sorprendre Nadal, però a París serà una altra cosa. «El Rafa és l’amo d’aquesta casa», va dir quan li van preguntar per Nadal, sense saber si havia guanyat.

Notícies relacionades

 Schwartzman va ser més fort i va estar més fresc de cames per aguantar Thiem fins a portar-lo a un cinquè set. Massa esforç per a un Thiem que no tenia prou rodatge sobre terra i que va acabar llançant la tovallola en l’últim set. Schwartman (14è mundial) es va guanyar el dret de ser el desè argentí que arriba a la semifinal de Roland Garros.

El torn de Djokovic

Novak Djokovic va poder veure des de l’hotel tranquil·lament la derrota de Thiem. Tot i que no era al seu camí cap a la final, es treia de la lluita el tercer candidat en tots els pronòstics.   Aquest dimarts, el número 1 mundial viurà avui un retorn al passat amb el seu enfrontament davant Pablo Carreño, el rival que tenia a Nova York, quan va ser desqualificat per un cop de pilota a una jutge de línia. Djokovic espera aquest partit amb ganes de revenja, tot i que no ho ha dit públicament.