La Copa Davis, suspesa pel coronavirus

L'ITF i Kosmos, l'empresa de Piqué, no podien garantir la seguretat dels equips participants i els aficionats per la pandèmia

marcosl50870528 madrid  12 11 2019 deportes  acto de presentaci n oficial de200511091944

marcosl50870528 madrid 12 11 2019 deportes acto de presentaci n oficial de200511091944 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Tot just unes setmanes després que els responsables del tennis ATP, WTA i ITF anunciessin el retorn dels seus circuits el pròxim mes d’agost (14, novembre ATP a Washington) la mateixa ITF (Federació Internacional de Tennis) ha optat aquest divendres per la suspensió definitiva tant de la Copa Davis com de la Copa Federació del 2020, a conseqüències de la pandèmia del coronavirus. 

La decisió de posposar els dos esdeveniments es produeix davant la dificultat que suposa la seva organització logística com poder mantenir els protocols de salut obligats per l’epidèmia. Durant els últims tres mesos s’han estudiat les diferents opcions per evitar la suspensió, però finalment s’ha optat per traslladar les dues competicions al 2021, que es disputaran, respectivament, a la Caja Mágica de Madrid del 22 al 28 de novembre del 2021 i a Budapest (Hongria) del 13 al 18 d’abril del 2021.

Espanya, a la Copa Davis, i França, a la Copa Federació, continuaran com a campions fins al 2021. Els 18 equips classificats per a la fase final de la Copa Davis 2020 i els vuit de Copa Federació lluitaran pel títol la pròxima temporada.

Anys sense enciamera

En tota la història de la competició, des de la seva primera edició, el 1900, aquesta és la quarta ocasió que la Copa Davis no es disputa. Les dues primeres es remunten als primers anys, el 1901 i 1910, a més dels períodes de la primera i segona guerra mundials, entre el 1915 i el 1918 i entre el 1940 i el 1945. L’última vegada que no hi va haver final per l’enciamera va ser el 1974, quan l’Índia  es va negar a viatjar a Sud-àfrica per l’apartheid i es va declarar campió aquest últim país.

Els màxims responsables de l’ITF no es podien comprometre a la seguretat que obligava una competició d’aquestes dimensions, que s’havia de jugar en pavellons coberts i possiblement sense públic. A la Copa Davis es calcula que Madrid havia d’acollir més d’un centenar de jugadors, a més dels respectius cossos tècnics i els membres de les federacions, a més del personal propi de la competició. El fet que haguessin de venir països de tot el món complicava la situació, ja que els estats de la pandèmia del coronavirus eren diferents a cada zona. 

 Piqué, resignat

Gerard Piqué, president de Kosmos Tennis, s’ha mostrat resignat davant la situació. «És una gran decepció per a tots nosaltres que les finals de la Copa Davis no se celebrin el 2020. No sabem com es desenvoluparà la situació en cada país qualificat, o si les restriccions a Espanya ho faran», ha argumentat el defensa del FC Barcelona, que ha insistit a «predir la situació al novembre i garantir la seguretat dels qui viatgen a Madrid. Aquest ajornament no té relació a llarg termini amb les nostres ambicions col·lectives per a la Copa Davis. L’ITF i Kosmos Tennis esperen oferir una competència excel·lent el 2021, quan és segur i factible fer-ho».

Notícies relacionades

David Haggerty, president de l’ITF, ha valorat la suspensió com «una decisió difícil de prendre, però oferir un esdeveniment d’equip internacional a aquesta escala i garantir la salut i la seguretat de tots els involucrats en última instància representa un risc massa gran. És una tasca complexa i hem pres la decisió ara d’oferir certesa a jugadors, associacions nacionals i fanàtics. Esperem continuar la nostra associació amb Kosmos Tennis per oferir una competència fantàstica l’any que ve».

La suspensió de la Copa Davis i la Copa Federació no és la millor notícia per a la reobertura del circuit professional, que, de moment, obrirà les portes amb la gira nord-americana, amb els tornejos de Washington i el Masters 1.000 de Cincinnati, que culminarà amb l’Obert dels Estats Units i seguirà, immediatament, amb la gira de terra europea amb els Masters 1.000 de Madrid i Roma, que conclourà en el Roland Garros, on els organitzadors tenen previst, segons han anunciat, disputar el torneig amb públic a les grades.