LA PANDÈMIA I L'ESPORT

Nadal: «No entenc que no puguem jugar, la gent està anant a treballar»

El tennista diu que comprèn el Govern espanyol, però destaca que en el seu esport es manté una «gran distància de seguretat»

zentauroepp53180681 29 01 2020 rafael nadal of spain speaks during a press confe200420200837

zentauroepp53180681 29 01 2020 rafael nadal of spain speaks during a press confe200420200837 / AAPIMAGE DPA

5
Es llegeix en minuts

El tennista espanyol Rafa Nadal diu que no entén «gaire bé» que no puguin jugar a tennis durant la pandèmia del coronavirus mentre «estarà la gent treballant, tot i que també assegura que comprèn la complicada manera d’actuar del Govern espanyol en una «situació sense precedents», i va fer una crida a estar «units i buscar solucions perquè la gent pateixi el mínim possible».

«No entenc gaire bé per què no podem jugar a tennis quan molta gent està anant a treballar i més en aquest esport en què mantenim una gran distància de seguretat amb un jugador a cada costat de pista, però entenc que la situació és molt crítica i que el Govern està desbordat per una situació sense precedents i en l’últim en el que pensa és en qui es pot entrenar», va assenyalar Nadal en un directe en el seu perfil oficial d’Instagram.

El balear va indicar que no està «jugant a tennis» en aquest moment de confinament. «No tinc cap pista a casa, ho trobo una mica a faltar. Des de l’Acadèmia em van enviar algunes màquines i estic seguint les meves rutines diàries perquè crec que és important tenir el cap i el cos despert, i és el que estic intentant en tot moment», va apuntar.

El futur

El número dos del món va ser preguntat sobre el que li agradaria fer en el futur, i va deixar clar que el seu desig és «de moment continuar jugant a tennis». «És el que en el dia d’avui em ve de gust, i la realitat és que tinc il·lusió de tornar al circuit», va reconèixer.

«Per al futur tinc bastantes coses al cap, com viatjar, perquè he viatjat molt, però no he conegut gaires llocs, tinc l’Acadèmia i la Fundació, que seran una part molt, molt important del meu futur i vull estar més a sobre d’aquests projectes que ara», va afegir el de Manacor.

El 12 vegades guanyador de Roland Garros va recordar que ara «toca una època de responsabilitat, perquè serà difícil tornar a jugar a curt termini». «Però tenim la confiança que quan tornem tot sortirà bé», va remarcar.

Sobre la seva motivació, Nadal va remarcar que és «molt fàcil d’entendre». «Em sento molt afortunat per les experiències que he pogut disfrutar gràcies al tennis i, sincerament, vull continuar fent les coses que m’agraden. No m’importa si aconsegueixo moltes coses o no, m’agrada jugar a tennis, la competició. He d’estar a punt per quan tornem a jugar», va recalcar.

També va parlar de rivals de la seva infantesa, com Andy Murray, Richard Gasquet Jo-Wilfried Tsonga, amb qui va compartir «moments inoblidables» i amb els quals es va divertir «molt». «És genial estar ara junts en el circuit, perquè vam fer els nostres somnis realitat», va confessar.

Nadal va insistir que en les dues primeres setmanes de confinament li va ser «difícil d’entendre el que estava passant» i que li va costar mantenir-se «positiu veient les notícies i amb gent patint tant», tot i que ara és molt «més positiu» i col·labora en accions per ajudar a través de la seva Fundació o amb la iniciativa que va impulsar amb Pau Gasol per col·laborar amb la Creu Roja.

Confinats a l’Acadèmia

De la mateixa manera, es manté «en contacte amb els 85 nois i 70 treballadors» que es van quedar confinats a la seva Acadèmia. «Estic molt orgullós de tots ells, tenir l’afecte i l’atenció d’aquests treballadors segur que els ajuda a superar un període realment dur. El meu consell per a ells és que intentin mantenir la disciplina i la passió. No poden fer la seva vida normal, però estan una mica millor perquè són dins de l’Acadèmia i poden compartir aquests moments amb amics», va advertir.

«És dur veure les famílies que estan perdent algun membre i no poden dir-li adeu, no puc imaginar com de dur és, així que tot el meu recolzament per a tots ells, i també per als que estan perdent la feina i per als sanitaris», va ressaltar el tennista espanyol.

«Continuarem patint en el futur i serà un període molt dur per a moltes famílies, i és el moment estar units i de buscar solucions perquè la gent pateixi el mínim possible. Pensarem que les coses milloraran al més aviat possible, tant de bo sigui així», va afegir.

Moments divertits

Rafa Nadal va deixar molts moments divertits i anecdòtics durant aquesta connexió, la primera que feia des d’aquesta xarxa social, i que va tenir ‘convidats’ inesperats en les figures del suís Roger Federer, l’escocès Andy Murray i el seu company de dobles Marc López.

El de Basilea va tornar a deixar clara la seva bona sintonia i amistat amb el balear, amb qui va compartir uns minuts de xerrada distesa en què tots dos van explicar com estan portant el confinament. A més, Federer, que en el moment de la crisi de la pandèmia estava de baixa després d’operar-se del genoll, va afirmar que la rehabilitació estava anant «millor de nou» després d’haver-se alentit una mica després de les primeres sis setmanes i que ara no tenia «ni estrès ni pressa».

El moment més divertit va ser quan Nadal va insistir al seu rival que era una «llegenda» que ell pogués jugar amb la dreta per ser dretà natural. El mallorquí va explicar al suís que ho fa tot amb la dreta, però que a tennis juga amb l’esquerra després de començar colpejant a dues mans el revés i el ‘drive’, i d’haver-se habituat a fer-ho amb l’esquerra. «Llavors no em puc enfadar, és una cosa natural, està bé», va replicar entre rialles el guanyador de 20 Grand Slams.

El moment de ser pare

Després d’acomiadar-se del de Basilea, va ser el torn d’Andy Murray, amb qui també va conversar de manera relaxada. El de Manacor es va interessar per l’estat de salut de l’escocès i fins i tot el va convidar a jugar ‘online’ per entrenar per al Mútua Madrid Open virtual que es disputarà a finals d’abril. «No estic en el joc i hauria d’escollir algú altre», li va advertir el de Dunblane. «No hi ha cap problema, pots escollir algú altre, potser el Nick», va fer broma Nadal referint-se a Kyrgios, amb qui no té la millor de les relacions.

Notícies relacionades

A més, de manera distesa, el britànic, pare de tres nens, li va aconsellar aprofitar la tranquil·litat de les nits. «Espero estar en la teva situació d’aquí no gaire», va puntualitzar somrient el número dos del món.

Finalment, i abans que s’acabés l’hora de connexió, també va poder entaular una petita xerrada amb Marc López, que li va remarcar que el nombre de persones que estaven veient el directe havia baixat sensiblement. «Evidentment és culpa meva, no és que tinguis menys carisma que el Roger», va ressaltar entre rialles Nadal. «Ells eren els meus teloners», va assegurar el català.