L'OPEN D'AUSTRÀLIA

Nadal i Kyrgios, yin i yang del tennis

El número u s'enfronta al polèmic tennista australià aquest dilluns (09.00, Eurosport) per una plaça als quarts

Rafael Nadal of Spain rests during his third round match against Pablo Carreno Busta of Spain on day six of the Australian Open tennis tournament at Rod Laver Arena in Melbourne, Saturday, January 25, 2020. (AAP Image/Scott Barbour) NO ARCHIVING, EDITORIAL USE ONLY

Rafael Nadal of Spain rests during his third round match against Pablo Carreno Busta of Spain on day six of the Australian Open tennis tournament at Rod Laver Arena in Melbourne, Saturday, January 25, 2020. (AAP Image/Scott Barbour) NO ARCHIVING, EDITORIAL USE ONLY / AAPIMAGE / DPA (AAPIMAGE / DPA)

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

«Rafa ha d’oblidar tot el que passi després del punt», deia Carlos Moyà davant el partit que aquest dilluns enfrontarà Rafael Nadal i Nick Kyrgios per una plaça en els quarts de final de l’Open d’Austràlia (09.00, Eurosport).

L’entrenador del número u mundial té clar que a Nadal l’espera una dura prova davant un tennista tan talentós com incontrolable en les seves accions que trasbalsa els seus rivals. «Serà com jugar un partit de Copa Davis per l’ambient i per un rival a qui aquest tipus de partits motiven de forma especial», diu el tècnic mallorquí que, el 1997, va perdre la final del torneig davant el nord-americà Pete Sampras.

Serà la vuitena vegada que Kyrgios i Nadal s’enfrontin a la pista. De moment el número u ha guanyat en quatre ocasions, l’última a Wimbledon l’any passat, en un partit calent ja d’entrada per la polèmica que mantenien tots dos des que l’australià es va burlar de Nadal abans de la final del torneig d’Acapulco, que va guanyar. Kyrgios va posar un missatge a Instagram utilitzant les icones d’un fantasma i una xeringa.

«Kyrgios té un gran talent i això és bo per al circuit, però no m’agraden les altres coses que fa a la pista», deia Nadal a Melbourne abans de saber que es tornaria a creuar amb l’australià. A Wimbledon qui va trasbalsar Kyrgios va ser Nadal amb el seu joc. Li va donar una lliçó de tennis.

Amenaça de suspensió

El tennista australià ara sembla més tranquil en el seu comportament a la pista. Sobre ell pesa una amenaça de l’ATP d’expulsió del circuit durant sis mesos, després que el setembre passat fos sancionat amb una multa de 25.000 dòlars i 16 setmanes sense jugar per la seva actitud antiesportiva.

Kyrgios no ha tornat a protagonitzar incidents, però sobre la pista de tennis continua sent un jugador diabòlic, capaç de la genialitat més gran i també de l’error més infantil. El seu joc espectacular és un reclam per a qualsevol torneig i ell ho sap. «Em sancionen però em volen veure jugar», deia després de l’últim càstig.

Qui el coneix personalment assegura que fora de les pistes Kyrgios és un bon noi. Els devastadors incendis que ha viscut Austràlia l’han fet mostrar una cara molt humana públicament. «Me n’he adonat que jugo per a més gent», ha dit a Melbourne. Kyrgios s’ha bolcat en l’ajuda als afectats per la catàstrofe ecològica recaptant fons amb exhibicions i donant 200 dolares per cada ‘ace’ en tots els seus partits des del seu debut aquest any a l’ATP Cup fins que s’acabi l’Open d’Austràlia.

Un jugador díscol i espectacular

Kyrgios afronta el duel amb Nadal amb un desgast que li pot passar factura després del maratonià partit que va jugar davant el rus Karen Khatxanov durant 4 hores i 26 minuts en què es va imposar en un dramàtic i emocionant ‘super tie-break’ en el cinquè set. «Les cames em pesen 40 quilos cadascuna», va admetre al final d’un partit espectacular, amb cops demolidors, deixades inesperades i també pilotes perfectament inútils entre les cames. 

Notícies relacionades

 Un partit en què va tornar a emergir el Kyrgios díscol quan es va enfrontar al jutge àrbitre i va ser advertit d’una sanció advertència. Va arribar en el tercer joc del cinquè set (4-4, 30-15), quan va ser castigat per perdre temps amb la sacada. Kyrgios va protestar efusivament perquè en una jugada anterior s’havia fet una ferida a la mà i havia demanat la tovallola per netejar-se la lesió. «¿Ets estúpid?. Mira la meva mà la tinc plena de sang», li va dir al jutge de cadira. «Fes la teva feina i fes-la bé», li va insistir en el canvi de pista.

Kyrgios és únic, de vegades un pallasso, d’altres irreverent i moltes genial. A final del seu partit davant Khatxanov, el seu racó de descans semblava l’habitació d’un jove de 15 anys, amb ampolles plenes i buides tirades per terra al seu voltant, tovalloles utilitzades escampades al costat de la seva bossa de raquetes oberta i amb les coses per sobre del banc. Res a veure amb la pulcritud, gairebé malaltissa, de Nadal quan col·loca les ampolles a terra durant els seus partits. El yin i el yang del tennis. Aquest dilluns l’espectacle està servit.