amenaça mediambiental

El jutge àrbitre decidirà suspendre partits de l'Open d'Austràlia si hi ha contaminació

El torneig supera inicialment la crisi dels incendis i començarà aquest dilluns sota un control especial dels nivells de partícules en l'aire

zentauroepp51733550 combo200114105245

zentauroepp51733550 combo200114105245 / ASTROKERRIE

2
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Durant dies, cada matí a l’aixecar-se del llit, el primer que feia Craig Tyley era mirar al cel a través de la finestra de casa seva. El màxim responsable de l’Open d’Austràlia confiava que aquest núvol que flotava en l’aire de Melbourne hagués desaparegut i el sol brillés com habitualment passa per aquestes dates estiuenques.

Les seves pregàries, si en va fer, es van fer realitat dimecres quan una miraculosa pluja va purificar l’aire de la capital de Victòria i va donar una treva als centenars de bombers que, des de fa mesos, lluiten contra el flagell dels incendis al país que han cremat més de 10 milions d’hectàrees i han causat fins al moment la mort de 27 persones. 

Dilluns, a les 11.00 hores (1.00 de la matinada de diumenge a Espanya) la 108 edició de l’Open d’Austràlia començarà com estava previst i després d’una setmana en què els organitzadors del torneig van mantenir la fase prèvia del torneig malgrat que la pol·lució a Melbourne feia que les autoritats de la ciutat tanquessin parcs, prohibissin l’accés a les platges a la gent i demanessin als ciutadans que evitessin sortir de les cases.

L’organització va donar a conèixer aquest divendres, per primera vegada, la seva política de qualitat de l’aire basada en estudis científics que van catalogar com «partícules fines». El torneig ha donat al jutge àrbitre «el dret de començar o aturar els partits a la seva absoluta discreció».

Comparació amb Barcelona

Aquestes mesures no es van prendre en la fase prèvia sota les pèssimes condicions de la setmana en què s’ha mantingut la programació dels partits malgrat les crítiques dels tennistes, forçats a jugar amb uns nivells de contaminació que van superar les 400 partícules en l’aire. Per posar un exemple, ahir a Barcelona el nivell de contaminació de l’aire era de 41 partícules.

Una situació que va portar a l’abandonament de la sèrbia Dalila Jakupovic, mentre altres jugadors i personal del torneig eren atesos o havien de parar els partits per problemes respiratoris. 

«No soc fumador, però dimarts em feia l’efecte d’haver passat el dia en una sala plena de fumadors», deia a ‘L’Equipe’, l’espanyol Mario Martínez Vilella, després de guanyar el seu primer partit de la prèvia dimarts. La tensió es va viure també al vestuari de jugadors que van criticar a les estrelles com Nadal o Federer d’«egoistes».

Notícies relacionades

La situació ha millorat a Melbourne i la suspensió de l’Open d’Austràlia s’ha esfumat. Les autoritats del país sempre han volgut evitar aquesta possibilitat. L’Open d’Austràlia és la joia de la corona i la vitrina del país a l’exterior. L’any passat va guanyar 44 milions d’euros i va tenir 800.000 aficionats al Melbourne Park durant la seva celebració.