ENSOPEGADA INESPERADA DE 'NOLE'

Nadal, a punt de recuperar el número 1 després de la derrota de Djokovic

El serbi ha caigut en els quarts de Xangai davant de Tsitsipas i Federer ha sigut eliminat per Zverev

El mallorquí es queda a 320 punts del lideratge, però el recuperarà passi el que passi després del torneig de París

zentauroepp50347835 stefanos tsitsipas of greece celebrates after defeating nova191011113436

zentauroepp50347835 stefanos tsitsipas of greece celebrates after defeating nova191011113436 / Andy Wong

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Novak Djokovic no podrà revalidar el títol al Masters 1.000 de Xangai i pot perdre el número 1 davant de Rafael Nadal després del Masters 1.000 de París, que s’acaba el 4 de novembre El tennista serbi ha quedat eliminat en els quarts de final per Stefanos Tsisipas, que li ha remuntat un partit que semblava que tenia controlat i que ha acabat guanyant per 3-6, 7-5 i 6-3. Aquesta derrota acosta Rafael Nadal a només 320 punts del número 1 mundial, que recuperarà després del Masters 1.000 de París passi el que passi, ja que el 4 de novembre es restaran els punts de la Copa Masters del 2018. No ha sigut l’única sorpresa de la jornada, perquè, hores després, Roger Federer també s’ha acomiadat del torneig al perdre davant de l’alemany Alexander Zverev per 6-3, 6-7 (7) i 6-3.

El tennista grec, número 7 mundial, ha capgirat el marcador en dues hores amb un joc molt sòlid, de menys a més, en el qual ha imposat el seu servei (11 ‘aces’ i 83% de punts guanyats amb el primer servei). Tsitsipas va trencar el servei de Djokovic per primera vegada en el 12è joc del segon set, el més disputat del partit, en el tercer ‘break point’ que va tenir per igualar el partit. Després de tornar-li a trencar al serbi (3-1) en el tercer i definitiu set, ja no va deixar escapar la victòria.

El crit de Rafa Nadal / JULIAN FINNEY (GETTY IMAGES)

La derrota de Djokovic en els quarts de final li suposarà perdre 820 punts en la classificació mundial el que permetrà a Rafael Nadal, sense jugar a Xangai per les seves molèsties a la nina esquerra, acostar-se a només 320 punts del tennista serbi en la lluita pel número 1 final del 2019. El tennista serbi, que havia reaparegut en el circuit la setmana passada a Tòquio, on va guanyar el títol, podrà mantenir matemàticament aquesta plaça. Acumularà 277 setmanes al capdavant de la classificació, fins al Masters 1.000 de París, que començarà el 28 d’octubre i on, inicialment, tots dos han anunciat la seva presència. No obstant, el perdrà el dilluns posterior (4 de novembre), quan es restin els punts de l’última Copa Masters.

Malgrat el setge de Nadal, Djokovic no té previst variar el calendari, que no contempla el torneig de Viena ni el de Basilea (tampoc els disputarà Nadal). «Ara per ara, tinc programat jugar a París i Londres», ha respost després de ser derrotat. «Tsitsipas es mereixia la victòria, ja que ha sigut el millor jugador», ha reconegut.

Federer es baralla amb l’àrbitre

La victòria d’aquest divendres és la segona que aconsegueix Tsitsipas en tres enfrontaments amb el número 1 mundial. El tennista grec el va guanyar la primera vegada el 2018 en el Masters 1.000 del Canadà, en els vuitens de final (6-3, 6-7, 6-3), mentre que Djokovic es va imposar aquest any en el Masters 1.000 de Madrid (6-3, 6-4). Tsitsipas s’enfrontarà en les semifinals aquest dissabte al rusDaniïl Medvédev, que en els quarts de final s’ha imposat a l’italià Fabio Fognini per 6-3 i 7-6 (4).

Notícies relacionades

Com Tsitsipas, també Zverev ha donat un cop d’autoritat davant d’un altre dels components del ‘Big 3’. El tennista alemany ha aconseguit arribar a les semifinals en un dur partit davant de Federer, que no ha cedit fins al sisè ‘match ball’ i després d’haver-ne salvat cinc en el segon set. El tennista suís, número 3 mundial, s’ha enfrontat al jutge de cadira del partit, l’espanyol Nacho Forcadell, que l’ha castigat amb un punt de partit després de llançar una bola a les grades, després que l’haguessin avisat per canviar la raqueta sense el seu permís.

La victòria de Zverev, que ha tingut en la sacada la seva millor arma (17 ‘aces’ contra 3 de Federer), s’enfrontarà aquest dissabte en semifinals a l’italià Matteo Berretini, que ha sorprès l’austríac Dominic Thiem, cinquè del món, i l’ha derrotat per 7-6 (8) i 6-4.