torneig de wimbledon

Nadal supera el turment Kyrgios a Wimbledon

aguasch48934783 spain s rafael nadal returns to australia s nick kyrgios in 190704184451

aguasch48934783 spain s rafael nadal returns to australia s nick kyrgios in 190704184451 / Kirsty Wigglesworth

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

L’ordre davant del caos. El joc organitzat front l’anàrquic. La planificació contra la improvisació. Un turment que al final ha tingut premi per a Rafael Nadal, que després de 3 hores i 3 minuts s’ha emportat la victòria davant de l’australià Nick Kyrgios  per 6-3, 3-6, 7-6 (7-5) i 7-6 (7-3). La victòria número 50 a Wimbledon. Un triomf important perquè deia el número 2 mundial “em permet seguir en el torneig” i perquè, tot i que això no ho deia, era un partit que no li agradava jugar des que va saber en el sorteig que es trobaria amb el díscol tennista australià. Un rival capaç de trasbalsar-ne qualsevol i que, el 2014, el va eliminar del torneig quan era el número 1 mundial i fa pocs mesos, a la final d’Acapulco.

Hi va haver la tensió, l’emoció i l’espectacle que s’anunciava des de feia dies, tot i que el xou no va començar fins ben entrat el primer set amb 5-2 per a Nadal. Llavors Kyrgios, que havia estat modest, va guanyar la seva sacada amb tres ‘aces’, un a 230 km/h i l’últim amb un servei de cullera (per sota de la cintura), que va deixar clavat Nadal i va aixecar un murmuri d’admiració a la central. Nadal no es va immutar i, en el següent joc, es va apuntar amb un sacada-volea la primera màniga en poc més de mitja hora.

Queixes a l’àrbitre

Si algú estava trasbalsat era Kyrgios, molest per la pèrdua de temps de Nadal, no només amb la sacada, sinó fins i tot per anar a la resta. L’australià es va queixar a l’àrbitre francès Damian Dumusuris al final del primer set quan Nadal va marxar al bany. “¿Per què he d’esperar a sacar?¿Es normal?”, li deia. No va trobar resposta i va decidir centrar-se en el joc en el següent set. Així es va avançar 3-1 i 4-1, amb un altre ‘ace’ de cullera. Nadal no es va immutar. Va seguir a la seva i, quan Kyrgios es va despistar, li va arrabassar la sacada en blanc. L’australià va tornar a queixar-se de la pèrdua de temps. Demanava a crits una sanció per a Nadal i la resposta va ser que la va rebre ell per perdre el temps en una resta. No el va afectar. Va respondre amb un ‘break’ i apuntant-se el set.

La gran tensió arribaria a la tercera màniga, a mesura que els dos tennistes mantenien el seu servei i la igualtat al marcador. Amb 4-4, Kyrgios va tirar una pioltada al cos de Nadal. No li va demanar disculpes. “No tinc per què fer-ho. És part del joc”, va dir després del partit l’australià. Això va irritar Nadal, que va treure la seva energia per celebrar el 5-4, com si acabés de guanyar la Champions. La seva alegria es va multiplicar després de guanyar el tercer set en el ‘tie-break’.   Un pas important per acabar amb el martiri, tot i que encara s’hauria d’allargar una hora més fins a posar-hi fi en un segon ‘tie-break’ que, com el primer, Kyrgios va jugar sense la intensitat i la importància del que estava en joc. És la seva manera de jugar i, possiblement, la raó per la qual, malgrat el seu talent, és el número 43 mundial.

Tsonga, pròxim rival

Nadal va reconèixer el talent de Kyrgios. “És increïble veure'l jugar. Té potencial per guanyar un Grand Slam, tot i que cada un fa el que vol amb la seva vida,” va dir el número 2 mundial. Però ell va ser qui es va emportar la victòria. El doble campió de Wimbledon (2008 i 2010) s’enfrontarà en tercera ronda dissabte al francès Jo-Wilfried Tsonga, un rival també perillós, semifinalista del torneig el 2011 i el 2012, amb un joc agressiu i perillós en herba però gens que veure amb l’imprevisible Kyrgios, capaç de tot en un mateix punt. Pocs jugadors perden un partit després d’haver aconseguit 29 ‘aces’, 51 cops guanyadors i un 71% d’encert amb el primer servei. Kyrgios ho va fer.

Notícies relacionades

Nadal pot estar content a més perquè el dificil camí que li esperava quan va veure el quadre del torneig s’ha anat netejant amb les eliminacions de possibles rivals com el canadenc Denis Shapovalov, l’austríac Dominic Thiem i, ahir, el croat Marin Cilic, finalista del 2017, possible rival en quarts de final, que va perdre amb el portuguès Joao Sousa. Qui tampoc va cedir va ser Roger Federer, que es va imposar al britànic Jay Clark (169 mundial) per 6-1, 7-6 (7-3) i 6-2.

Avui intentaran acompanyar Nadal en la tercera ronda del torneig, el castellonenc Roberto Bautista, que s’enfronta al rus Karen Khachanov i el madrileny Fernando Verdasco que jugarà davant de l’italià Tomas Fabiano.