DUELS ESPECTACULARS A ROLAND GARROS

Nadal afronta un desafiament entre campions

El campió s'enfronta avui a Federer (12.50 hores) i Djokovic ho farà davant de Thiem en unes semifinals que reuneixen els quatre primers del món

jdomenech48474740 spain s rafael nadal celebrates winning his quarterfinal mat190606202549

jdomenech48474740 spain s rafael nadal celebrates winning his quarterfinal mat190606202549 / Pavel Golovkin

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

“Si aspires a alguna cosa en terra, saps que un dia o altre t’espera Nadal”, deia Roger Federer després d’haver-se classificat per a les semifinals de Roland Garros. I aquest dia ha arribat. Serà aquest divendres (12.50 hores, DMAX) a la central Philippe Chatrier.  I el que deia Federer, també ho tenen molt assumit Novak Djokovic i Dominic Thiem, que ahir van completar unes semifinals de luxe amb els quatre millors jugadors del món després d’eliminar, respectivament, l’alemany Alexander Zverev (7-5, 6-2, 6-2) i el rus Karen Khatxanov (6-2, 6-4, 6-2). El desafiament serà espectacular. Tres d’ells es reparteixen 52 Grand Slams (Federer, 20; Nadal, 17; Djokovic, 15) i Thiem aspira al primer. 

El capítol 38 de la saga Nadal-Federer obrirà una jornada espectacular si la pluja no aigualeix la festa. Un duel sense secrets i que tantes vegades li ha amargat l’existència a Federer. A París mai ha pogut amb Nadal des que va perdre la semifinal del 2005. Llavors era el número 1 indiscutible, i Nadal, un jove talent, de melena llarga, samarreta sense mànigues i pantalons pirates, que el guanyaria i acabaria conquerint el primer dels seus 11 Roland Garros, entre ells en quatre finals (2006-08 i 2011).  “Vaig arribar a detestar aquells dies; ara els adoro perquè són un enorme desafiament. El Rafa és el millor tennista contra el qual he jugat mai”, assegura Federer. 

Als seus 37 anys, després de quatre l’absència, Nadal tornarà a estar a l’altre costat de la xarxa. Ara la melena del mallorquí ha desaparegut i el seu aspecte no té res a veure amb aquell noi que es volia menjar el món. Als seus 33 anys, Nadal ha guanyat un palmarès equiparable al de Federer i, a París i sobre terra, immensament superior. 

 

Poques opcions

Federer sap que les seves opcions són mínimes. “El Rafa és el favorit i té totes les armes de terra, però és un partit nou i hi ha alguna possibilitat... Ell pot estar malalt, jo puc jugar molt bé i ell pitjor, o pot ploure, fer vent...”, deia el suís. 

"Serà especial. Es juga a casa de Rafa, on és difícil guanyar-li un partit"

Carlos Moyà

ENTRENADOR DE NADAL

“Serà un partit especial. S’enfronten dos dels grans de la història. Es juga a casa del Rafa, on és molt difícil guanyar-li un partit”, valorava Carlos Moyà, després de l’entrenament amb Nadal. 

“¿Una semifinal de tràmit?”, li van preguntar al campió de Roland Garros el 1998. “¿Qui ho diu? Els toros des de la barrera es veuen millor sempre. Pot fer aquest efecte. La gent el considera favorit, però això s’ha de plasmar a la pista”, insistia el tècnic, que recordava la gira de Nadal en terra aquest any: “El Rafa ha anat de menys a més, però ha passat per dubtes i ha sigut negatiu, tot i que ha posat molta actitud per capgirar la situació”.

"Ara arriba el moment de jugar al màxim nivell i amb un pla clar"

Rafael Nadal

CAMPIÓ DE ROLAND GARROS

"Ara arriba el moment de jugar al màxim nivell i tenir un pla clar", recordava Nadal. Arriba l’hora de la veritat. Dos partits al màxim nivell amb els quatre millors. L’última vegada que va passar va ser el 2011 amb Nadal (1), Djokovic (2), Federer (3) i Murray (4).

Notícies relacionades

Quan es parla de jugadors tan grans tots tenen coses a perdre. Per a Federer és  un al·licient guanyar Rafa per primera vegada París; per a Nadal aconseguir el seu dotzè títol, per a Djokovic aconseguir els quatre grans i per a Thiem conquerir el primer. Qui vulgui motivacions i pressió, en trobarà.

"La possibilitat de fer història en el tennis és el més important de la meva carrera en aquests moments"

Novak Djokovic

NÚMERO 1 MUNDIAL

Djokovic accepta aquesta pressió amb molta confiança. “La possibilitat de fer història en el tennis és el més important en la meva carrera. És una de les meves motivacions. I no hi ha millor manera que jugant en tornejos de Grand Slam i jugar amb els millors", deia el número 1 mundial, feliç per estar en les semifinals amb Nadal i Federer. "Ells són les llegendes més grans d’aquest esport i és fantàstic ser amb ells".