MUTUA MADRID OPEN

Tsitsipas deixa Nadal fora de la final a Madrid

El jove jugador grec s'emporta un duel dur i igualat, i lluitarà pel seu primer Masters 1000 contra Djokovic

zentauroepp48111589 greece s stefanos tsitsipas returns the ball to spain s rafa190511221705

zentauroepp48111589 greece s stefanos tsitsipas returns the ball to spain s rafa190511221705 / OSCAR DEL POZO

3
Es llegeix en minuts
José María Expósito

El grec Stefanos Tsitsipas es va classificar dissabte per a la final del Mutua Madrid Open al vèncer a la Caixa Màgica Rafael Nadal en un dur i igualat duel resolt per un 6-4, 2-6 i 6-3. "Probablement ha sigut una de les victòries més dures de la meva carrera", va declarar a peu de pista. A l’atenès, que jugarà la segona final del Masters 1000 de la seva carrera, l’espera a la final (18.30 hores. Teleesport) el número 1 del món, un Novak Djokovic que en el primer torn s’havia desfet de l’austríac Dominic Thiem.

Nadal no va començar amb bon peu el partit. Va cedir la seva sacada i, tot i que de seguida la va recuperar, va acumular més errors dels esperats després de l’exhibició de divendres davant de Stan Wawrinka. El manacorí va patir per conservar els seus dos següents serveis, en un aixecant una bola de ruptura i en el segon arribant al 'deuce' després de tenir un 40-0.

Joventut i barra

Tsitsipas tampoc estava fi, però el jove fenomen atenès (20 anys) va demostrar prou desimboltura com per, servint amb 3-2 i 0-40 en contra, encadenar 5 punts consecutius que van minar els ànims a la Caixa Màgica. El mallorquí encara va poder contrarestar una ruptura més, però amb un 5-4 i servei el número 9 del món, que arribava amb set triomfs consecutius després de guanyar la setmana passada a Estoril, ja no va perdonar i es va adjudicar el primer set per 6-4, el primer que esgarrapava a Nadal en els seus quatre duels.

Nadal celebra un cop guanyador contra Tsitsipas. / EFE / ÓSCAR RODRÍGUEZ

Resoldre el primer servei del segon parcial amb un joc en blanc va canviar la dinàmica del xoc per a Nadal. El mallorquí va decidir que el festival de ruptures havia acabat, almenys amb el seu servei. Va guanyar mobilitat, la pilota li va començar a córrer com no ho havia fet en tot el partit i els angles van començar a caure al costat correcte de les línies.

Tsitsipas va mostrar fissures que Nadal va convertir en esquerdes per adjudicar-se la mànega per 6-2. Una dada curiosa de la realització televisiva mostra el canvi entre les dues mànegues: les boles de Nadal van passar de mitjana 28 centímetres més a prop de la xarxa en el segon parcial, conseqüència dels cops més durs, plans i decisius.

Crit alliberador

Però el grec no volia renunciar a tornar a una final de Masters 1000. Nadal semblava tenir a l’abast el 2-0, però Tsitsipas va posar l’1-1 i va arribar a tenir dues boles de ruptura en el següent joc. Les va malgastar i va deixar escapar un crit de desesperació que va sonar a renúncia, però en el següent servei de Nadal va veure la seva oportunitat després d’un error no forçat de l’espanyol i no va tenir pietat.

Nadal serveix a la Caixa Màgica / EFE (RODRIGO JIMÉNEZ)

Notícies relacionades

El número 2 mundial va tenir dues boles de 'break' per igualar a tres, però se li van esfumar per a decepció del públic madrileny, que patia al veure el seu ídol en una situació molt complicada, sense gairebé temps per reaccionar i davant d’un rival valent i sobrat de qualitat. Un genial cop guanyador i un incomprensible error de Nadal al voleiar a la xarxa van posar l’atenès amb dues ruptures d’avantatge i l’opció de resoldre amb el seu servei (5-2).

No ho va aconseguir a la primera, cosa que va fer creure en el miracle a la Caixa Màgica (5-3). Amb el servei de Nadal, Tsitsipas va disfrutar tres boles de partit que l’heroi local va poder aixecar agònicament, però la quarta va decantar el duel per al jove aspirant, que als 20 anys va derrotar el millor tennista de la història sobre terra a la seva pròpia casa.

Temes:

Rafa Nadal