SORPRESA A MELBOURNE

Tsitsipas tomba Federer a vuitens de l'Open d'Austràlia

Nadal i Bautista avancen a quarts de final i entreveuen una semifinal espanyola

jmexposito46630361 switzerland s roger federer leaves the court after his defea190120172709

jmexposito46630361 switzerland s roger federer leaves the court after his defea190120172709 / JEWEL SAMAD

4
Es llegeix en minuts
José María Expósito

Austràlia es va quedar aquest diumenge sense el seu campió. Roger Federer, set vegades campió a Melbourne, es va acomiadar abans de l’esperat del primer gran de la temporada, superat per l’empenta del gran Stefanos Tsitsipas. El jove grec, de 20 anys, es va imposar al suís, de 37, i es perfila com un dur rival per als dos espanyols que aquest diumenge es van classificar per a quarts. Roberto Bautista va derrotar el croat Marin Cilic, una altra vegada en cinc sets. Si el castellonenc supera Tsitsipas, a semifinals podria trobar-se amb Rafael Nadal, que va apallissar el txec Thomas Berdych i s’enfronta a un duel favorable contra el nord-americà Frances Tiafoe. Pablo Carreño s’enfronta aquest dilluns a Kei Nishikori.

Tsitsipas celebra el seu triomf sobre Federer. / EFE / LUKAS COCH

El títol número 100 de Federer haurà de continuar esperant. El suís, que defensava una corona que s’havia col·locat en les últimes dues edicions, va caure en quatre sets per 6-7 (11), 7-6 (3), 7-5 i 7-6 (5) davant d’un enèrgic rival que es va negar a ser derrotat. Federer es va anotar el primer set en el ‘tie-break’ i va malgastar quatre ocasions per posar-se 2-0. Salvada la situació, la nombrosa i sorollosa afició grega congregada a Melbourne Park va engrescar el seu jove heroi, que va salvar totes les pilotes de ‘break’ (12) que va defensar en 3 hores i 45 minuts de partit.

Sí a Roland Garros

Federer porta un ‘annus horribilis’ pel que fa a Grand slams. Absent aRoland Garros, on va anunciar que sí que hi serà al maig (“estic en una fase en què vull donar-me aquest gust”), a Wimbledon es va acomiadar a quarts de final i als Estats Units tampoc va passar de vuitens. El suís no va tenir objeccions en reconèixer que havia perdut “davant d’un rival millor”, però que John McEnroe digués a peu de pista que s’acabava de veure un “canvi de guàrdia” no li va agradar tant: “Fa 10 anys que sento el mateix”.

Relleu generacional o no, el que sí que sembla és que Tsitsipas sembla capaç de liderar la nova fornada de tennistes. “Aquest punt de partit és una cosa que no oblidaré. El meu ídol, una llegenda a la qual segueixo des dels sis anys, s’havia convertit en el meu rival”, va dir emocionat el grec, que entén aquest partit com “el primer pas cap a una cosa més gran”.

Barrera superada

Tsitsipas s’endinsa en un territori inhòspit per a ell, els quarts de final d’un ‘major’, que tampoc Roberto Bautista havia assolit mai malgrat haver disputat nou vegades els vuitens. A la desena, el tennista de Castelló va donar una altra mostra de la maduresa que ha aconseguit el seu joc als 30 anys al tombar Cilic en cinc sets (per tercera vegada en el que va de torneig) per 6-7 (6-8), 6-3, 6-2, 4-6 i 6-4. 

“Pot ser el millor moment tennístic de la meva carrera”, va dir el recent guanyador de Doha, el jugador que amb Alex de Miñaur més partits ha guanyat en el que va de temporada (9). El de Cilic passa a una llista de noms il·lustres que l’espanyol ha tombat aquest mes, en la qual figuren els de Novak Djokovic, Andy Murray i Stan Wawrinka. 

Prèviament, Nadal havia superat sense problemes Berdych per 6-0, 6-1 i 7-6 (4), que després de tres contundents triomfs no va tenir opcions davant del número 2 mundial. “La realitat és que estic a quarts de l’Open d’Austràlia després de passar la lesió que vaig tenir i això és una gran notícia. Hauria firmat arribar a aquesta ronda jugant malament abans de començar el torneig”, va dir satisfet el balear, feliç per trobar-se “molt bé”, però sense voler llançar les campanes al vol.

“Que es prepari Nadal”

Notícies relacionades

“Els dos primers sets davant d’algú com Berdych no són normals”, va dir, mostrant més humilitat que el seu pròxim rival. Tiafoe, que complia 21 anys, va celebrar el seu triomf sobre Dimitrov traient-se la samarreta per exhibir musculatura i colpejar-se el pit abans de llançar un repte al mallorquí davant de les càmeres: “Que es prepari”. 

El descarat 39è jugador mundial, fill d’immigrants de Sierra Leona, va destacar el dur que ha sigut el seu camí fins aquí: “M’he partit el cul, tio. Fa 10 anys els vaig dir als meus pares que arribaria a ser professional, que canviaria la meva vida i les seves. I aquí soc, a quarts de final d’un Grand Slam. No m’ho puc creure”.

Kerber cau per sorpresa

La número 2 mundial, Angelique Kerber, que aspirava a sortir de Melbourne en el número 1, va sucumbir a vuitens davant de Daniel Collins en menys d’una hora. La local Ashleigh Barty va batre Maria Sharapova, Anastasia Pavlyuchenkova va fer fora Sloane Stephens i Petra Kvitova, a Amanda Anisimova. <br/>Nadal va opinar sobre la bretxa salarial al tennis: “Si en els tornejos femenins es venen més entrades que en els nostres, llavors haurien de guanyar més que nosaltres. Això és molt senzill de comprendre. No és qüestió de ser dona o home, tots som iguals”.