PER DIFAMACIÓ

La justícia francesa condemna l'exministra que va acusar Nadal de dopatge

Roselyne Bachelot haurà de pagar al tennista 10.000 euros per danys i perjudicis i 2.000 més pels costos judicials

ecarrasco40966220 files   combo  this combination of pictures created on april171116202501

ecarrasco40966220 files combo this combination of pictures created on april171116202501 / DAVID GANNON

2
Es llegeix en minuts

Roselyne Bachelot, l’exministra francesa d’Esports, que va acusar Rafael Na­dal de dopatge el març del 2016 en un programa de televisió, va ser considerada ahir per la justícia francesa culpable d’un delicte de difamació i haurà de pagar a l’actual número 1 mundial 10.000 euros en concepte de danys i perjudicis, a més a més de 2.000 euros més per costes judicials.

Nadal, a través dels seus advocats, havia reclamat en la vista celebrada el mes passat una indemnització de 100.000 euros més interessos per l’impacte negatiu per a la seva imatge d’aquelles manifestacions. En la seva sentència, els jutges van concloure que Nadal havia patit «un dany moral evident» ja que aquest tipus d’acusació de dopatge és «una de les més greus que es poden fer contra un esportista professional».Un dany agreujat pel fet que Bachelot havia sigut ministra d’Esports entre el 2007 i el 2010 i des d’aleshores era tertuliana en diversos programes de ràdio i televisió.

Va ser en un d’ells, el març del 2016, quan va dir que el tennista espanyol es dopava, basant-se únicament en els mesos en què va estar inactiu el 2012 per una lesió al tendó rotular. «Se sap que la famosa lesió de Rafael Nadal, quan va estar parat set mesos, es deu en realitat a un control positiu», va comentar en una tertúlia del canal de televisió D8. Declaracions per les quals  Nadal va formalitzar el 25 d’abril d’aquell mateix any la seva querella amb l’argument que no es poden dir coses així «sense informació» i que l’única manera de tallar aquest tipus  de «declaracions sense fonament» és recórrer a la justícia.

Satisfacció del número 1

Ahir, Nadal, després de conèixer la sentència va mostrar la seva satisfacció en un comunicat públic. «Quan vaig presentar la demanda vaig pretendre no només defensar la meva integritat i imatge com a esportista sinó també els valors que he defensat al llarg de la meva carrera i evitar futures conductes en què qualsevol persona pugui fer acusacions injurioses contra un esportista, sense fonaments».

Notícies relacionades

En la nota Nadal insisteix que la seva motivació per presentar la demanda «no va ser mai econòmica» i que la totalitat de l’import de la condemna anirà destinat a obres socials a França, tot i que, en aquest sentit, el tennista lamenta que la quantitat «no hagi pogut ser més elevada per arribar a més organitzacions». 

Mínima multa de 10.000 euros

La raó de la rebaixa dels 100.000 euros sol·licitats per part del tennista als 10.000 de la sanció a Bachelot és, segons la justícia francesa, perquè la indemnització s’ha de col·locar en «unes proporcions més justes», ja que no s’ha demostrat que aquesta polèmica hagi tingut cap perjudici ni en la seva carrera ni en els seus patrocinadors. L’advocat de Nadal, Patrick Maisonneuve, va afirmar a Efe, que està «satisfet amb el principi de la condemna» i que no hi haurà recurs per part de Nadal.