Una «firma elèctrica» identifica el son REM de cada persona

Científics nord-americans han trobat un senyal o «firma elèctrica» present en l'activitat cerebral que defineix de manera única el son de cada persona i les seves característiques, com per exemple si s'ha arribat o no la fase del son REM. Podria ser de

Una «firma eléctrica» identifica al sueño REM de cada persona

Una «firma eléctrica» identifica al sueño REM de cada persona

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un grup d’investigadors de la Universitat de Califòrnia a Berkeley ha aconseguit extreure de l’activitat elèctrica cerebral un senyal únic que mostra les condicions del son REM de cada persona, segons una nota de premsa. D’aquesta forma, mitjançant un electroencefalograma (EEG) es pot conèixer amb exactitud si s’està experimentant un son lleuger o un son REM, per exemple, i descriure les seves característiques.

 El son REM (Rapid Eye Movement) és una de les fases més importants del son en l’ésser humà, és crucial per estudiar diferents trastorns o per monitorar les persones sota anestèsia durant una cirurgia. Fins al moment, els especialistes necessitaven registrar els moviments oculars ràpids que caracteritzen el son REM o el to muscular per poder definir-ho.

 Ara, el treball realitzat pels investigadors nord-americans permet determinar si una persona ha arribat a la fase REM només analitzant el seu electroencefalograma en un moment determinat, gràcies al marcador electrofisiològic descobert. Funciona com una ‘firma’ que defineix l’activitat elèctrica de cada persona durant el son.

 La importància del soroll cerebral

 Per aconseguir aquesta troballa ha sigut vital l’estudi del denominat soroll cerebral, que els experts defineixen com ones que es troben ocultes per sota de l’activitat elèctrica superficial que habitualment s’analitza. No obstant, aquesta activitat de fons pot aportar informació de gran valor al moment d’estudiar el comportament del cervell durant el son.

 Precisament en el més profund d’aquesta activitat elèctrica anomenada soroll cerebral els investigadors van trobar la ‘firma’ que identifica al son de cada persona. A l’estudiar aquesta firma en un electroencefalograma és possible determinar amb precisió l’estat de consciència que travessa una persona: si passa per un son lleuger, si està desperta, anestesiada o en son profund.

 Utilitat i aplicacions

 Les possibles aplicacions d’aquesta troballa són transcendents en diferents camps. Per exemple, la capacitat de distingir el son REM per mitjà d’un electroencefalograma farà possible que els metges aconsegueixin monitorar les persones sota anestèsia durant una cirurgia i descobreixin diferències entre la inconsciència induïda per narcòtics i el son convencional. Això podria millorar i optimitzar l’ús de l’anestèsia en determinats contextos.

 A més, es podran trobar més precisions en els casos en els quals l’estat de coma es manté en el temps, que pot determinar si hi ha indicis en l’activitat elèctrica cerebral del pacient, que estarien marcant una recuperació més ràpida o més lenta. Totes aquestes dades es troben ocultes en la ‘firma elèctrica’ que caracteritza al son de cada persona.

 Altres aplicacions d’aquesta troballa inclouen l’abordatge de casos d’epilèpsia, per poder avaluar tractaments i alternatives quirúrgiques, com així també tot l’espectre de patologies relacionades amb els trastorns del son.

 S’ha de destacar que els científics van analitzar el nou mètode amb pacients sotmesos a anestèsia i persones en estat de coma, i van detectar clarament el marcador electrofisiològic que determina la ‘firma individual’ en el son.

 Referència

Notícies relacionades

 An electrophysiological marker of arousal level in humans.Janna D Lendner, Randolph F Helfrich, Bryce A Mander, Luis Romundstad, Jack J Lin, Matthew P Walker, Pal G Larsson, and Robert T Knight. eLife (2020).DOI:https://www.doi.org/10.7554%2FeLife.55092

 Foto: Pete Linforth. Pixabay.