Drons oceànics detectaran pasteres a les aigües australianes

Drons oceànics sense tripulació ni combustible patrullaran les aigües australianes per detectar pasteres i potenciar la investigació científica: porten càmeres, sensors i radars que ho detecten i graven tot sense ser vistos.

Drones oceánicos detectarán pateras en las aguas australianas

Drones oceánicos detectarán pateras en las aguas australianas

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Austràlia està desplegant una flota de drons oceànics que no necessiten combustible ni tripulació per patrullar les seves aigües i vigilar el clima i la vida silvestre. També identificarà embarcacions que puguin transportar immigrants il·legals.

 Els barcos tenen cinc metres d’eslora i són coneguts com a Bluebottles.  Semblen iots de vela en miniatura i utilitzen una combinació d’energia eòlica, de les onades i solar per mantenir una velocitat constant de 5 nusos en totes les condicions de l’entorn. Examina constantment l’entorn de submarins, barcos i avions.

 Amb una càrrega útil de 300 kg de sensors que recopilen dades i amb la capacitat de mantenir-se al mar durant mesos sense proveir-se, Bluebottle està dissenyat per suportar forts corrents oceànics específics de les condicions australianes.

 Potents sensors

Potents sensors Els sensors detecten condicions ambientals com la pressió i temperatura de l’aire, la força del vent, la temperatura de l’aigua i la profunditat.

 És tan sigil·lós que és imperceptible per a qualsevol embarcació, però té la capacitat d’escoltar els sons de les hèlixs i de gravar amb càmeres, així com de detectar signatures electròniques i d’identificar posicionaments d’altres naus mitjançant radar.

 Bluebottle utilitza aquestes dades per determinar si una embarcació té un sistema d’identificació automàtica (AIS): mostra que és una embarcació amb un propòsit legítim de ser on es troba.

 Però si els Bluebottles no detecten l’AIS o l’AIS és diferent del que detecta, llavors informa una base de control central i dona una alarma que és registrada per les autoritats competents d’un país.

 Austràlia, pionera

Austràlia, pionera El Govern d’Austràlia ha destinat 3.300.000 euros al desenvolupament i implementació d’aquesta tecnologia per protegir les seves fronteres i espais marítims, segons un comunicat oficial.

 Utilitzarà aquests drons oceànics per patrullar les aigües de Top End a l’oceà Índic i detectar embarcacions no autoritzades. A continuació alerta les autoritats i després les orienta fins a l’embarcació il·legal per a una investigació més gran.

 Al llarg de dos anys, es desplegaran als mars australians un total de cinc Bluebottles per cobrir tres àrees d’operacions estratègiques. Objectiu: vigilar l’11% dels oceans del món que acullen el 0,3% de la població mundial.

 Prova exitosa

Prova exitosa A principis de juliol, aquest dron oceànic va recórrer 96 milles nàutiques en aigües australianes en un viatge de prova a una velocitat mitjana de 3,4 nusos.

 Va utilitzar càmeres de 360 graus, radar, sistemes d’identificació automàtica (AIS) i ‘software’ per evitar col·lisions i va navegar de forma autònoma i segura durant el viatge.

 Després d’aquesta exitosa prova, començaran les proves logístiques i de prova al mar, abans de l’arribada de la pròxima generació d’aquests drons oceànics el setembre, amb quatre noves unitats.

 De moment només existeixen tres unitats disponibles de Bluebottles amb noms propis: Bob, Bruce i Nemo. Dues d’aquestes operen ja a la Zona Econòmica Exclusiva d’Austràlia.

 Altres aplicacions

Altres aplicacions Tot i que la tecnologia ha despertat l’interès per als sistemes de defensa, té una sèrie d’altres aplicacions, des de la detecció de recursos naturals fins a investigació, per la seva capacitat de recopilar enormes quantitats de dades.

 També seria útil per a la protecció de la pesca, que en alguns llocs està amenaçada per barcos pirates que amagreixen els bancs de peixos i perjudiquen les indústries locals.

Notícies relacionades

 També pot potenciar la recerca de jaciments de petroli i gas a un cost molt econòmic que els sistemes actuals, així com protegir instal·lacions marines i vigilar oleoductes marins.

 Finalment, té també la capacitat d’enviar dades sobre els principals esdeveniments meteorològics, cosa que serà de gran ajuda per a la investigació marítima, com determinar la força d’un cicló, detectar terratrèmols marins i anticipar el risc d’un tsunami.