Alemanya es queda sense vi de gel per la crisi climàtica

Les onades estiuenques de calor s'han convertit en autèntiques marees i els hiverns canvien també a gran velocitat. Cultius estratègics com el vi i els fruiters estan abocats a la catàstrofe

Alemania se queda sin vino de hielo por la crisis climática

Alemania se queda sin vino de hielo por la crisis climática

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els estius són cada vegada més calorosos. Ja no són onades de calor les que ens fuetegen: ara tenim autèntiques marees. I les previsions futures són funestes.

Però no només es veu afectada la temperatura estival. Els hiverns també tendeixen a fer-se més suaus i aquest fet ja ha tingut les seves conseqüències.

Molts països en latituds del nord, com Alemanya, el Canadà, els EUA o els països escandinaus produeixen un tipus especial de vi.

Aprofitant el fred extrem propi de la seva geografia, cultiven vinyes a fi de produir un vi hivernal característic pel seu gran contingut en sucre i el seu relativament baix alcohol.

Però per a això s’han d’assolir temperatures inferiors als -7 °C, una cosa cada vegada més infreqüent i que comença a fer d’aquest vi una raresa.

L’impensable

Aquest any a Alemanya ha ocorregut l’impensable, ja que només una vinya ha sigut capaç de produir vi de gel. El volum total obtingut de la preuada beguda a tot el país ha sigut de 100 litres.

Per poder fer aquest vi es requereix que el raïm es quedi a les vinyes un llarg temps, fins a l’hivern. Una vegada arriben les gelades, si ocorre una amb temperatures inferiors als -7 °C, el raïm s’ha de recollir ràpidament i quan encara estan congelades.

La congelació del raïm fa que gran quantitat d’aigua surti del seu interior, augmentant notablement la concentració de sucre del fruit. La gran quantitat de sucre produeix unes fermentacions dificultoses i lentes, que porta a vins de poca graduació i molt dolços.

La beguda, una vegada embotellada, pot arribar a costar centenars d’euros.

Es tracta d’una gran aportació econòmica per als agricultors de les regions vinícoles alemanyes que depenen enterament de condicions climàtiques adequades per salvar l’any.

Un clima que en els últims anys ja estava causant una producció menor a la normal i que aquest any ha provocat pràcticament la pèrdua total de la collita.

A més, la producció de vi alemany no només es veu afectat per la falta d’intenses gelades: la freqüència més gran d’estius llargs i calorosos, amb menors precipitacions, avança les veremes i disminueix el volum i la qualitat del vi produït.

I respecte a aquest últim punt els cellers espanyols no estan exempts.

També altres cultius

Però no només de vi viu l’home.

Els hiverns gradualment més càlids en regions climàtiques temperades i fredes també comporten altres conseqüències nefastes.

Molts cultius fruiters de latituds temperades, com les pomeres, oliveres o cirerers, requereixen temperatures fredes per controlar el moment del brot i de la floració.

A l’hivern aquests arbres estan en un període de dormició, un repòs controlat per l’exposició a baixes temperatures.

Durant la dormició els arbres han d’estar exposats a una quantitat de prou fred, literalment acumulant el fred, abans que els brots puguin trencar.

Gràcies a aquest mecanisme els arbres s’asseguren brollar en el moment idoni, evitant brotar en moments que podrien semblar adequats per la temperatura i la llum, però que poden anar continuats per períodes de fred intens que facin malbé els brots, com ocorreria si brotessin a la tardor o durant onades de temperatures més càlides a l’hivern.

Però si durant la dormició no s’acumula prou fred, l’arbre no respon de manera adequada.

Els brots podrien retardar-se. La floració, ser irregular i feble.

En conseqüència, molts d’aquests cultius podrien deixar de ser rendibles. L’ús de la terra, si es vol continuar produint, hauria de canviar cap a un altre tipus de cultius.

Més exemples

Podem trobar molts més exemples de com els hiverns més càlids ens afectaran directament o indirectament. I no només respecte als cultius.

Els modes de vida de les diferents societats humanes s’han adaptat al seu clima i aquest, ara, està canviant molt ràpidament.

Com hem vist, la crisi climàtica no comportarà únicament temperatures més extremes a l’estiu: l’hivern també està canviant a gran velocitat.

I un hivern menys fred portarà greus conseqüències que, per a molts, poden resultar catastròfiques.

Referències

Notícies relacionades

Climatic Changes Lead to Declining Winter Chill for Fruit and Nut Trees in California during 1950¿2099. Eike Luedeling et al. PLOS ONE, July 22, 2009. DOI:https://doi.org/10.1371/journal.pone.0006166

Yield potential definition of the chilling requirement reveals likely underestimation of the risk of climate change on winter chill accumulation. Rebecca Darbyshire et al. International Journal of Biometeorology volume 63, pages183¿192(2019). DOI:https://doi.org/10.1007/s00484-018-1649-5