Biologia
Els musclos podrien salvar la humanitat per segona vegada
Poden aportar-nos l’omega 3 que necessitarem davant una eventual crisi alimentària global

Igual com va passar al principi dels temps humans, els musclos cultivats a les mateixes costes que van alimentar les primeres migracions de la nostra espècie, poden salvar la humanitat de la seva extinció davant una eventual crisi alimentària global.
Els musclos podrien salvar la humanitat de la seva extinció per segona vegada, segons planteja Xabier Irigoien, director científic d’AZTI, el centre científic i tecnològic que forma part del Basque Research & Technology Alliance (BRTA).
En un article publicat a la revista ‘Mapping ignorance’, editada per la Càtedra de Cultura Científica de la Universitat del País Basc, Irigoien recorda que, fa entre 200 i 150.000 anys, una incipient humanitat lluitava amb les condicions climàtiques a la seva terra d’origen, Àfrica.
També evoca que els humans moderns van sobreviure a una llarga era glacial en refugis costaners alimentant-se de mol·luscos, entre els quals, els musclos, així com que la migració posterior fora de l’Àfrica va seguir al seu torn la línia de costa, on hi havia abundància de mol·luscos.
Afegeix que la dieta dels mariscos es considera que va ser clau per a l’evolució dels humans moderns i dels seus cervells desproporcionats, una cosa que va passar just en aquell moment de la incipient història humana.
Paral·lelismes
Paral·lelismesIrigoien traça un paral·lelisme entre aquells moments i els que la humanitat travessa actualment, ja que el 2050 s’enfrontarà a un escalfament global que posarà en perill la producció d’aliments en diferents regions del món.
Aquesta hipotètica i probable situació crítica planteja quatre desafiaments clau de la seguretat alimentària, assenyala Irigoien: disponibilitat, accés, nutrició i estabilitat.
Irigoien explica al seu article les dificultats que té la nostra producció alimentària actual per complir tots aquests requisits, assenyalant que, de cara al futur, l’accés als aliments és el veritable coll d’ampolla a què ens enfrontem.
I manté que serà difícil que les alternatives alimentàries que s’estan desenvolupant, com l’aqüicultura o l’avicultura, responguin en el futur a les necessitats integrals de l’alimentació humana.
Omega-3, la clau
Omega-3, la clauDetalla un aspecte interessant: entre els aliments necessaris per a una dieta completa figuren els àcids grassos omega 3, essencials per al desenvolupament i funcionament del nostre cervell i sistema nerviós.
Ara bé, raona Irigoien, la principal font d’aquests àcids grassos de cadena llarga són els aliments aquàtics, perquè són sintetitzats per microalgues i acumulats al llarg de la cadena alimentària.
Els nivells d’àcids grassos en peixos i mariscos són de 2,5 a 100 vegades més alts que a les carns magres terrestres, i afegeix que aquesta és la raó per la qual el peix és important en la dieta humana.
Irigoien aclareix que la conversió dels àcids grassos poliinsaturats que aporten les plantes terrestres és molt més ineficient, i que les millors fonts directes terrestres són els ous d’au, els cervells i molls d’animals, la carn i, finalment, la fruita seca i les llavors oleaginoses, que no aporten els àcids grassos essencials, sinó els precursors que el nostre organisme pot utilitzar.
Millor, musclos
Millor, musclosDestaca també que, en termes d’emissions de CO2, els musclos tenen les emissions per gram de proteïna comestible més baixes de qualsevol producció animal.
Afegeix que el cultiu de musclos és tecnològicament simple, i no requereix gaire capital, especificant a més que aquests mol·luscos només necessiten espai i aigües riques en fitoplàncton per créixer.
Conclou que els musclos són una font de proteïnes i àcids grassos essencials que hauran de completar qualsevol altra dieta, vegana, de carn cultivada, d’insectes o del que sigui, ja que els àcids grassos omega-3 que aporten aquests mol·luscos són necessaris per mantenir el nostre funcionament cerebral.
Tornar a començar
Tornar a començarAclareix, no obstant, que els musclos, per si sols, no «salvaran» la humanitat, ja que el subministrament d’aliments requerirà la combinació de diferents enfocaments en diferents regions.
Notícies relacionadesI com que tot el planeta requerirà àcids grassos essencials en cas de crisi alimentària global, la mitilicultura a les zones costaneres de l’est de l’Àfrica, com va passar al principi de la història humana, pot proporcionar una vegada més a la humanitat els nutrients essencials que necessitarà aviat, conclou Irigoien.
Referència
ReferènciaCould Mussels Save Humanity, again? Xabier Irigoien, Scientific Director at AZTI – BRTA. Mapping Ignorance, January 17, 2022.
- Baròmetre de setembre Enquesta CIS: El PSOE es dispara i treu nou punts a un PP que retrocedeix després dels incendis
- salut pública Alerta a Badalona pel desallotjament d’un edifici amb casos de tuberculosi
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu acusa Sánchez d’una "amenaça genocida" contra Israel
- Convulsió en augment Els EUA viuen una nova era de violència política després de l’assassinat de Kirk
- Diada ¿Quins centres comercials estan oberts aquest 11 de setembre a Barcelona i Catalunya?
- Un empresari espanyol resident a la Xina revela com veuen l’okupació a Àsia: «No els entra al cap, pensen que m’ho invento»
- Entrevista Jordi Olloquequi, expert en longevitat: «Morir jove, al més tard possible, és a les nostres mans»
- Sector bancari El consell del Sabadell rebutja l’opa del BBVA per «infravalorar molt significativament» el seu banc
- MULTIMEDIA Catalanisme i indústria (capítol III): Catalunya serà industrial o no serà
- Salut mental i autolisi Les entitats reclamen més recursos i un canvi de mirada per prevenir el suïcidi