JUAN CARLOS CÁRDENAS / EFE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les abundants precipitacions que s’han començat a produir aquest dissabte a Espanya i que han afectat especialment el litoral mediterrani, recollint prop de 200 litres per metre quadrat a punts de la província de Castelló, continuaran aquest diumenge al centre i el sud-est de la Península en forma de tempestes, segons el pronòstic de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha emès un nou avís especial per les pluges i tempestes que s’esperen fins dilluns.

La depressió aïllada en nivells alts (DANA) que afecta aquest cap de setmana la península Ibèrica ha començat a descarregar amb força aquest dissabte al matí al País Valencià, amb precipitacions persistents i d’intensitat molt forta en zones de la província de Castelló i el litoral nord de València. Tret d’aquestes zones més afectades, els xàfecs estan sent generalitzats i intensos però, en general, de curta durada.

Les primeres precipitacions han deixat acumulats de 185 litres per metre quadrat (l/m2) a Borriol, 154 a Vilafamés, 127 a la Pobla Tornesa, 63,4 a Sarratella, 41,8 a la Vall d’Alba, 36,4 a Marines, 35,2 a l’embassament de Maria Cristina, 21,8 a Serra, 15,2 a Andilla, 14,0 a Algar de Palància, 12,6 a València i 9,8 a Castelló de la Plana, segons els registres de l’Aemet, l’Avamet i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Segons ha explicat l’Aemet, els sistemes ennuvolats i les precipitacions s’han desplaçat de sud a nord, impulsats pel vent rector del sud de capes mitjanes pel flanc est de la DANA. Concretament, a Castelló el moviment principal ha sigut de sud-est a oest.

La Plana Alta i la Plana Baixa han sigut les comarques més afectades per les pluges d’aquest dissabte al matí. A la Vall del Morico, a Borriol, s’han acumulat fins a 132 l/m2, segons dades de l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet).

El sud de Catalunya pateix les seves conseqüències

La tempesta que aquest dissabte ha arribat a Catalunya pel sud i l’oest ha provocat un petit tornado al delta de l’Ebre, visible almenys des de Camarles (Baix Ebre), i ha deixat pràcticament 70 litres per metre quadrat de pluja al parc natural dels Ports. La gota freda també ha generat registres d’almenys 54 litres per metre quadrat a Mas de Barberans (Montsià), 49 a Gandesa (Terra Alta), 43 a Ulldecona (Montsià), tot i que ha plogut també a Ponent, l’Alt Pirineu i a punts del Pirineu central i oriental i també a la costa del Penedès.

El Servei Meteorològic de Catalunya avisa que hi ha perill molt alt de pluja intensa al Montsià, el Baix Ebre, la Ribera d’Ebre, el Baix Camp i el Tarragonès, i amb menys intensitat a la resta de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona.

No obstant, es creu que les pluges podrien arribar fins a l’àrea metropolitana de Barcelona. De fet, aquest dissabte s’ha actualitzat el pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat), que divendres va entrar en fase d’alerta.

Inestabilitat també diumenge

L’Aemet assenyala que durant diumenge és probable que la DANA es trobi centrada al sud-est de la Península i que s’estableixi un flux humit i intens de llevant, aportant humitat de procedència marítima i afavorint que hi hagi precipitacions abundants.

En aquest sentit, hi ha avís taronja per tempestes a les illes d’Eivissa i Formentera i la ciutat autònoma de Melilla, a més de les províncies de Tarragona, Alacant, València, Múrcia, Madrid i Toledo.

Notícies relacionades

L’alerta per tempestes se situa en groc a les províncies d’Almeria, Cadis, Granada, Huelva, Jaén, Màlaga, Àvila, Burgos, Segòvia, Sòria, Valladolid, Albacete, Ciudad Real, Conca, Guadalajara, Castelló i Barcelona.

Així mateix, estan en risc per vent les províncies de Terol, Saragossa i Àlaba, així com les de tot el centre peninsular, situació que també afectarà bona part de Catalunya, tot el País Valencià i les Balears, que també afegeixen com avís els possibles fenòmens costaners.