Altes temperatures

Guia per parlar de calor nocturna: ¿Quina diferència hi ha entre nits tropicals, tòrrides i infernals?

Guia per parlar de calor nocturna: ¿Quina diferència hi ha entre nits tropicals, tòrrides i infernals?

Mehmet Kalkan / 123RF

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’augment global de les temperatures no només ha disparat els termòmetres diürns. Segons apunten els registres, l’avanç de la crisi climàtica està fent que les nits siguin cada vegada més càlides a Espanya. Tot i que aquest fenomen es dona durant tot l’any és a l’estiu quan, a causa de les altes temperatures típiques d’aquesta estació, la calor es potencia encara més i arriba a xifres extremes en plena nit.

Els meteoròlegs utilitzen els termes nit tropical, nit tòrrida i nit infernal per descriure diversos escenaris de calor nocturna. Aquestes són les principals diferències entre cada una d’aquestes categories.

Nit tropical.

El terme ‘nit tropical’ es fa servir per descriure les nits que es registren temperatures per sobre dels 20 graus. Segons apunta una anàlisi de l’Agència Estatal de Meteorologia, a diverses ciutats espanyoles el nombre de nits tropicals s’ha quadruplicat els últims tres quarts de segle. Això es deu, d’una banda, a l’avanç de la crisi climàtica i a l’escalfament global i, de l’altra, a causes antropogèniques com l’augment de l’efecte ‘illa de calor’ de les grans ciutats. En aquests moments, a ciutats com Barcelona pràcticament totes les nits d’estiu entren dins aquest llindar.

Nit tòrrida.

Les ‘nits tòrrides’ o ‘nits equatorials’ són, des d’un punt de vista meteorològic, aquelles en què les temperatures estan per sobre dels 25 graus. A Barcelona, per exemple, abans del 2003 no s’havia registrat cap nit amb aquestes temperatures i, des d’aleshores, ja se n’han observat més de 40 que encaixen en aquest llindar.

Els metges adverteixen que quan els termòmetres superen aquesta xifra també hi ha un augment dels trastorns del son així com els casos d’insomni. Així mateix, augmenta la irritabilitat, l’estrès i el malestar emocional en la població general, així com un augment dels ingressos psiquiàtrics en pacients amb trastorns previs.

Nit infernal

El concepte ‘nit infernal’ descriu les nits en què les temperatures superen els 30 graus. Fins fa unes dècades, aquest fenomen solia donar-se a les regions del sud global i, en general, a les zones més càlides del planeta. Però els últims anys han començat a registrar-se nits d’aquest tipus a latituds més altes arribant fins i tot a diversos punts de la península Ibèrica i els arxipèlags espanyols. Aquest any se n’han registrat algunes d’aquest tipus a Almeria, Màlaga, Melilla, Jaén i a diversos punts de les Canàries.

Nits «més que infernals»

Notícies relacionades

El terme ‘nits infernals’ era, fins ara, el que s’utilitzava per descriure les nits de calor més extrema, quan els termòmetres sobrepassaven els 30 graus. «¿Però com anomenem les nits que no baixa dels 35 graus?», va comentar fa uns dies el meteoròleg Rubén del Campo, de l’Agència Estatal de Meteorologia, al veure com a diverses localitats canàries estaven registrant mínimes per sobre d’aquest llindar.

Durant la segona setmana d’agost, en estacions com San Bartolomé Tirajana, Agüimes, Aldea de San Nicolás, San Sebastián de la Gomera, Puntagorda i Jirafe es van observar mínimes per sobre dels 35 graus durant dues nits seguides. De moment no hi ha cap terme per definir aquest tipus de nits però, si la seva freqüència augmenta, és possible que aviat s’hagi d’encunyar una nova categoria.