Mal temps

Any rècord també de borrasques: Patricia és el primer fenomen registrat a Espanya un mes d’agost

El sud-oest d’Europa ha viscut 16 borrasques aquesta temporada, la xifra més alta des que n’hi ha registres.

¿Per què plou tant aquest estiu? Aquestes són les claus per entendre el «mal temps» d’aquesta estació

Catalunya viu un estiu menys assolellat del normal

5
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’arribada de la borrasca Patricia a Espanya ha sorprès fins i tot els meteoròlegs més veterans. En situacions normals, aquest tipus de fenòmens solen donar-se entre l’octubre i l’abril. És a dir, entre la tardor, l’hivern i, a tot estirar, al principi de la primavera. Rares vegades solen donar-se aquest tipus de situacions fora de la seva temporada habitual. Però aquest any, contra tot pronòstic, aquest sistema de baixes pressions que implica fortes ratxes de vent, mala mar i pluges copioses ha aparegut en ple agost. Es tracta de la segona borrasca d’aquest tipus que ha tingut lloc aquest estiu a Espanya. «Estem davant una situació bastant inèdita. Aquest tipus de borrasques no s’esperaven fins a la tardor i aquest any ja n’hem tingut dues en ple estiu», explica Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). El fenomen té desconcertats els meteoròlegs.

«Aquest tipus de borrasques no s’esperaven fins a la tardor i aquest any ja n’hem tingut dues en ple estiu»

Rubén del Campo

Meteoròleg de l’Aemet

Patricia s’ha convertit en la 16a borrasca que afecta el sud-oest d’Europa (una àrea geogràfica en què també s’inclouen França, Portugal, Bèlgica i Luxemburg) i la sisena que impacta de manera directa contra Espanya. Segons apunten els meteoròlegs, es tracta d’una borrasca inusualment profunda per a l’agost. La seva arribada ha creat un passadís de vents freds del nord-oest que, al seu torn, han portat pluges, vent i onatge al nord del país, on s’esperen onades de fins a cinc metres, i un descens generalitzat dels termòmetres.

«En algunes zones s’han registrat baixades d’entre cinc i deu graus en un sol dia», comenta Mar Gómez, meteoròloga de l’equip d’eltiempo.es sobre aquesta inusual incursió d’aire fred en ple estiu. A Saragossa s’ha passat de 40 a 29 graus en un sol dia. A Pamplona o Vitòria, per exemple, aquest dijous s’han registrat 22ºC davant els 33ºC observats al dia anterior. També s’espera un descens brusc dels termòmetres a Logronyo, Oviedo, Burgos, Palència i Segòvia. Tant en les temperatures diürnes com en les nocturnes. En alguns casos, aquestes xifres resulten completament anòmales per a l’estiu i, de fet, recorden més als registres que se solen donar a la tardor.

Situació excepcional

La situació meteorològica d’aquest estiu voreja l’excepcionalitat. Tal com van advertir els pronòstics estacionals, tant el juny com el juliol van ser més càlids i plujosos respecte als valors habituals per a l’època. L’arrencada de l’estiu va sorprendre amb una inusual ratxa de precipitacions (que tot i que va donar cert alleujament a uns pantans en mínims no va aconseguir, ni de lluny, frenar-ne la caiguda) que s’ha anat intercalant amb episodis de calor extrema com, per exemple, les tres onades de calor viscudes en les últimes setmanes al conjunt del sud d’Europa.

Almenys un episodi d’aquestes estranyes pluges estiuenques va estar associat a una borrasca. En aquest cas, a principis de juny, Oscar va portar fortes ratxes de vent i copioses precipitacions que en el cas de les illes Canàries, per exemple, va multiplicar per set els valors de precipitacions normals per a l’època. Ja llavors, els meteoròlegs van advertir que es tractava d’una cosa excepcional. Aquest dijous, amb l’arribada de Patricia, sembla que l’anomalia es torna a repetir.

Rosca de borrasques

El seguiment (i l’estudi) de les borrasques que afecten Europa es fa a partir de la xarxa d’EUMETNET, una plataforma que coordina la feina de totes les agències meteorològiques europees. Cada any, de fet, els meteoròlegs de les diferents regions geogràfiques del continent elaboren la seva pròpia «predicció de borrasques» en què, de manera preventiva, s’escullen una vintena de noms (un per cada lletra de l’abecedari) per anomenar aquest tipus de fenòmens meteorològics de gran magnitud que puguin aparèixer entre el setembre d’un any i l’agost del següent. Al sud-oest d’Europa, aquesta predicció l’elabora l’agència espanyola, portuguesa, francesa, belga i luxemburguesa.


Notícies relacionades

Aquest sistema conjunt de seguiment es va començar a utilitzar el 2017. La temporada de borrasques d’aquell any (que inclou des del setembre del 2018 fins a l’agost del 2018) va comptar amb nou borrasques entre els mesos de desembre i abril. L’any següent (entre el setembre del 2018 i l’agost del 2019) es van anomenar nou fenòmens d’aquest tipus que, majoritàriament, van passar entre el novembre i el març. Un any més tard (entre el setembre del 2019 i l’agost del 2020) se’n van viure 14 entre el novembre i el març; després (entre l’agost del 2020 i el setembre del 2021) se’n van observar 12 entre l’octubre i l’abril; i en l’última temporada tancada (entre l’agost del 2021 i l’agost del 2022) es van observar cinc borrasques entre els mesos d’octubre i abril. En tots aquests casos, la temporada de borrasques encaixa en els valors fins ara normals en aquestes latituds del globus.

Però aquest any la situació ha sigut diferent diferent. A falta de gairebé un mes perquè s’acabi de manera oficial aquesta última temporada de borrasques, el sud-oest d’Europa ha viscut 16 episodis d’aquest tipus, cosa que, ja per si mateixa, suposa una xifra de rècord. Les primeres es van registrar cap al mes d’octubre, en què es van observar tres sistemes de baixes pressions que van arribar pràcticament un rere l’altre. Al llarg de l’any s’han registrat borrasques durant pràcticament tots els mesos de tardor, hivern i primavera. Però ja arribats a l’estiu, contra tot pronòstic, les borrasques han continuat arribant i han donat lloc a almenys dos fenòmens de gran impacte. Aquesta xifra també suposa una situació fins ara inèdita

Temes:

Borrasca