L’Aemet parla de la borrasca Patricia: «inusualment profunda per a l’agost»

Aemet

2
Es llegeix en minuts

La borrasca Patricia marcarà un parèntesi en aquest sufocant estiu. El principal efecte del temporal serà una baixada brusca de les temperatures, que a partir d’aquest dijous deixarà valors d’entre 5 i 10 °C per sota del normal en aquesta època de l’any. Però no només afectarà el termòmetre: la pertorbació atmosfèrica també deixarà vents intensos, pluges i onatge. En definitiva, la Península viurà un parell de dies més propis de principis de tardor. Per això l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) considera que es tracta d’una borrasca «inusualment profunda per a l’agost».

Patricia és el setzè temporal de la temporada 2022-2023 i, segons el portaveu de l’agència, Rubén del Campo, és «la primera vegada» que es dona nom a una borrasca el mes d’agost des que es va posar en marxa el programa de nomenament l’any 2017, ha detallat aquest dimecres. Per tant, ha confirmat que la temporada, que va començar l’1 de setembre del 2022 i acabarà el 31 d’agost, ja és la de més nombre de borrasques de gran impacte anomenades.

«Passadís de vents»

Respecte a l’acusat descens tèrmic, Del Campo detalla que hi ha un altre factor a tenir en compte més enllà de la intensitat de la borrasca Patricia, que circularà pel nord d’Europa: hi ha un anticicló a les Açores. Entre tots dos, es crearà un «passadís de vents» que tombarà els termòmetres de la Península de manera generalitzada.

Notícies relacionades

Per a alguns serà un alleujament tèrmic després de setmanes d’intensa calor, però d’altres hauran de tapar-se a la nit perquè refrescarà més del compte. De fet, en algunes zones els valors cauran fins als 7 °C de matinada.

Dijous i divendres de mal temps

Durant dijous i divendres el cel estarà ennuvolat i amb pluges al nord de Galícia i a les comunitats cantàbriques. Les precipitacions seran abundants i es formaran tempestes en els entorns dels Pirineus, Sistema Ibèric, també a les Balears, així com en altres zones aïllades de l’est de la Península. El capítol fred acabarà dissabte.