Temps convuls

Catalunya rep la descàrrega de 7.529 llamps durant les tempestes d’aquesta nit

La DANA arriba a Espanya

El Mediterrani, un «punt vermell»

Milers d’usuaris es van quedar sense subministrament elèctric durant hores

Catalunya rep la descàrrega de 7.529 llamps durant les tempestes d’aquesta nit

Alfons Puertas / Observatori Fabra (RACAB)

2
Es llegeix en minuts
ACN

Feia temps que Catalunya no rebia una tempesta amb tanta descàrrega d’aparell elèctric com la detectada durant els xàfecs d’aquest dijous a la nit. Les pluges van tenir a última hora un episodi final a l’Empordà, on van descarregar les precipitacions amb força, també acompanyades de llamps i, en ocasions, vent i calamarsa. Durant la nit, la xarxa de detecció de descàrregues elèctriques ha registrat fins a 7.529 llamps núvols-terra.

I és que la tarda i la nit d’aquest dijous han sigut un rosari de tempestes, moltes acompanyades d’episodis de temps violent, amb calamarsa i minitornados, com va advertir el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat).

Abans de les últimes descàrregues a l’Empordà i altres zones del nord-est de Catalunya, més de 16.000 abonats es van quedar sense electricitat durant diverses hores a les comarques de Lleida per culpa de les tempestes violentes, amb abundant pluja en pocs minuts i fortes ratxes de vent.

La Generalitat havia activat l’alerta del pla d’inundacions Inuncat davant la previsió de xàfecs intensos fins aquest divendres al matí a gran part de Catalunya. A la capital lleidatana també ha fallat diverses hores la connexió telefònica i a internet.

Notícies relacionades

Els bombers han atès una cinquantena d’avisos entre les vuit de la tarda i les deu de la nit a causa del vent i la pluja que acompanyen la tempesta que ha assolat les comarques de Lleida.

Entre les vuit i dos quarts de deu s’han atès 28 avisos, la majoria dels quals, 17, a la comarca del Segrià. En la majoria de casos han sigut requerits per caiguda d’arbres o branques. Entre dos quarts de deu i les deu s’han atès 20 avisos més, set al Segrià. Igualment han sigut per arbres i branques caiguts, així com també altres elements, o bé per alguna inundació.