Previsió meteorològica

La terrorífica predicció de José Antonio Maldonado sobre aquest estiu: «No seria gens estrany que tornés...»

  • Mario Picazo prediu com serà el temps a Espanya al juny

  • ¿Es retarda l’arribada de l’estiu?

La terrorífica predicció de José Antonio Maldonado sobre aquest estiu: «No seria gens estrany que tornés...»
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El meteoròleg José Antonio Maldonado és un dels experts de Meteored que s’ha pronunciat sobre l’estiu que ens espera. En general, vaticinen fenòmens «extrems». Però Maldonado ha destacat pels negres auguris sobre les temperatures.

Aquest especialista comença recordant d’on venim: «Venim d’una mala experiència. L’estiu climatològic del 2022 va ser el més calorós d’una sèrie que comença el 1981». Maldonado concreta que «la temperatura mitjana va ser extraordinàriament càlida a l’Espanya peninsular i molt càlida a les Balears i a les Canàries. Al llarg de l’estiu –detalla– hi va haver tres onades de calor a la Península, i la més important va ser la registrada entre el 9 i el 23 de juliol, una altra entre el 12 i el 18 de juliol i la tercera entre el 30 de juliol i el 15 d’agost».

¿Nous rècords?

Notícies relacionades

Maldonado continua aportant dades de com de tremend va ser l’estiu: «Les temperatures màximes diàries van quedar de mitjana 2,6 graus per sobre del valor normal, mentre que les mínimes es van situar 1,9 graus per sobre de la mitjana. D’això en va resultar una oscil·lació tèrmica diària de 0,7 graus superior a l’habitual. Tant és així, que a 40 estacions principals la temperatura mitjana de l’estiu va resultar la més alta de la seva sèrie. A més, a 45 estacions la mitjana de les màximes diàries va ser la més alta des del començament de les observacions, i a 33 la mitjana de les mínimes també va ser la més elevada de les seves respectives sèries».

Dit això, ¿què ens oferirà l’estiu del 2023? «Els models assenyalen que l’estiu climatològic que comença ara serà més calorós del que és normal, per la qual cosa no seria gens estrany que es tornessin a registrar nous rècords. Ara bé, saber on i en quina mesura és literalment impossible en aquestes dates», vaticina, contundent, Maldonado.

Temes:

Estiu Calor