Previsió

Revolució en el temps en els pròxims dies: ho confirma l’Aemet

  • L’impactant avís de Mario Picazo sobre els tornados

  • Roberto Brasero avisa sobre el fenomen d’aquesta setmana

Revolució en el temps en els pròxims dies: ho confirma l’Aemet

Alfons Puertas / Observatori Fabra (RACAB)

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ho té clar. Aquesta setmana ens espera una revolució meteorològica que, a la pràctica, significarà el retorn a una situació clarament primaveral, amb inestabilitat i un descens de les temperatures més pròpies del mes de març o abril que del maig.

En l’inici d’aquesta setmana es reforçaran els vents del nord, que faran baixar les temperatures sobretot a la meitat nord de la Península, tot i que pujaran «clarament» a l’extrem sud, segons el portaveu de l’Aemet, Rubén del Campo.

«Hi haurà un clar contrast entre el terç nord i el terç sud d’Espanya», ha afegit; així, per exemple, no es passarà dels 14 o 15 graus a ciutats com Oviedo, Sòria, Vitòria o Pamplona, mentre que a Badajoz, Sevilla o Còrdova se superaran els 32 graus.

Plourà aquest dilluns al nord de Galícia, a les comunitats cantàbriques i al Pirineu, i també podria fer-ho a l’est de Castella i Lleó, amb xàfecs tempestuosos de nou a la tarda a Catalunya i de manera més dispersa a punts de l’est de la Península.

La situació es preveu similar dimarts, tot i que les precipitacions a l’extrem nord no seran tan abundants com en dies anteriors.

Continuarà l’ambient fresc al terç nord i algunes zones podrien arribar a temperatures d’entre 5 i 10 graus per sota del valor normal, més pròpies per a l’època al centre i sud del territori.

Gelades, però les pluges no seran generalitzades

A partir de dimecres i els dies següents no s’esperen canvis significatius, i es preveu que es mantingui un ambient una mica fresc per a l’època de manera més clara al terç nord.

Notícies relacionades

A mitjans de setmana hi podria haver fins i tot gelades a zones de muntanya i erms del centre i de muntanyes del nord i altres punts.

Les precipitacions mantindran la mateixa tònica i es donaran sobretot a l’extrem nord, amb possibles xàfecs ocasionals a zones de l’est peninsular «sense aparences de pluges generalitzades», segons Rubén del Campo.