Pla Inuncat

Els Bombers rescaten 140 excursionistes sorpresos per una tempesta a la Garrotxa

Les intenses pluges de diumenge a la tarda han vingut acompanyades de calamarsa i estan afectant la meitat nord de Catalunya

  • Catalunya activa el pla Inuncat per risc de pluges intenses i calamarsa aquest diumenge

  • Arriba un tàlveg d’aire fred: ¿es notarà a Catalunya?

  • ¿Plourà a Barcelona diumenge?

Els Bombers rescaten 140 excursionistes sorpresos per una tempesta a la Garrotxa

DAVID APARICIO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els primers xàfecs de diumenge al matí, la majoria esporàdics i, per desgràcia, insuficients per resoldre la falta d’aigua que pateix el país, ja anticipaven el que havia d’arribar a gran part de Catalunya durant la sobretaula: una tarda de pluges intenses, tempestes locals i, fins i tot, la possibilitat que aquestes precipitacions anessin acompanyades de pedra.

En definitiva, un cap de setmana en què, més que probablement, es repetirien les imatges de la setmana passada de gent corrent per buscar resguard després de ser sorpresos per un xàfec imprevist, paraigües sorgint del no-res amb la mateixa precocitat que ho fan els bolets a la tardor, algunes activitats tan passades per aigua que al final no quedaria més remei que suspendre-les i, és clar, una operació tornada de diumenge més complicada del que és habitual.

En aquesta ocasió, la principal incidència s’ha registrat al nord de la província de Girona, on els Bombers de la Generalitat han hagut de rescatar un grup de 140 excursionistes holandesos que s’han vist sorpresos per una forta tempesta a la Garrotxa, una de les comarques on el Servei Meteorològic de Catalunya havia activat l’avís per temps violent.

Fonts dels Bombers han informat que, cap a les tres de la tarda, han sigut alertats que 120 joves i 20 professors i monitors havien sigut sorpresos al municipi de Montagut i Oix per un xàfec quan seguien la ruta entre l’ermita de Sant Eudald de Jou i el Pont de Llierca.

Els bombers han acudit a la zona amb set unitats terrestres i un helicòpter, dispositiu amb què han sigut evacuats per grups fins al càmping on pernocten. Tots els excursionistes es troben en bon estat, segons les mateixes fonts, tot i que un presentava una lleu hipotèrmia i un altre una lesió en un peu.

Tempestes al nord

Davant l’episodi de fortes pluges que s’anava acostant, el Servei Meteorològic de Catalunya ha anat actualitzant al llarg de la jornada el pronòstic meteorològic per a les següents hores, estenent el perímetre de les pluges a tot el terç nord, confirmant que a la Catalunya Central i les comarques de l’interior de la província de Girona i les del nord de Barcelona aquestes precipitacions serien realment intenses –i que vindrien acompanyades de calamarsa–, i ja donant per segur que a la capital de Catalunya acabaríem mullant-nos avançada la tarda, com ha passat.

Així, durant la sobretaula ja han anat apareixent les primeres tempestes al Pirineu occidental que s’han anat traslladant cap a l’oest guanyant intensitat a les comarques del nord de Girona. A la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Ripollès i l’oest de l’Alt i el Baix Empordà les pluges, significativament intenses, han vingut acompanyades de pedra. A Ulldeter i la Bisbal d’Empordà s’han recollit 25,6 litres d’aigua en només 30 minuts.

A partir de les 18.00 hores diversos fronts actius han anat escombrant la Catalunya Central en direcció a l’àrea metropolitana de Barcelona, on han arribat més desgastats.

Pla Inuncat

Notícies relacionades

Davant aquest escenari, Protecció Civil de la Generalitat ha anat actualitzant al llarg de diumenge l’alerta del pla d’emergències Inuncat que va activar dissabte per la previsió de pluges intenses i temps violent que s’esperava diumenge a la tarda, fent èmfasi en els episodis de temps violent que hi podia haver a les comarques de la Catalunya Central i les de l’interior de Girona, el prelitoral central i la corona nord de l’àrea metropolitana de Barcelona. En resum, tot el terç nord occidental.

Dimarts, més

Dilluns tindrem una petita treva quant a les pluges, ja que segons el Meteocat només és possible algun xàfec feble, aïllat i escàs a l’interior del quadrant nord-est, però de cara a dimarts els models preveuen que un altre front de precipitacions escombri el terç nord en un episodi que es pugui allargar dimecres i dijous.