Primavera seca

¿Pluja i tempestes per a finals d’abril a Catalunya? Això diuen les prediccions

  • La catastròfica predicció per a l’estiu: «Abrasador»

  • Mario Picazo fa un avís per a la setmana que ve

¿Pluja i tempestes per a finals d’abril a Catalunya? Això diuen les prediccions

EFE / Javier Etxezarreta (Efe)

1
Es llegeix en minuts

Pocs pensaven que l’abril seria pitjor que el març referent a la pluja. Però està sent així. Les dues primeres setmanes d’abril estan sent calamitoses (tot just 2 litres per metre quadrat de mitjana en el conjunt d’Espanya) i una remota perspectiva de precipitacions per als pròxims dies. La sequera s’aguditza.

Per als pròxims deu dies «no hi ha aparences de grans quantitats de pluja», ha avançat Rubén Del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), però alguna cosa sembla que canviarà a finals d’abril. És més que dubtós que solucioni alguna cosa, però almenys plourà.

Diferents models predictius a mitjà termini estan detectant canvis en els rajos d’aire a gran altura que permeten augurar la formació de borrasques que podrien afectar a finals d’abril diferents zones de la península Ibèrica. Una molt bona notícia, tot i que hi ha seriosos dubtes sobre l’impacte i abast d’aquestes pluges i tempestes.

Molt poca pluja

Notícies relacionades

La falta de precipitacions fa temps que ha adquirit caires alarmants a Espanya. Des de l’1 d’octubre passat i fins a la primera setmana d’abril s’han recollit 334 litres per metre quadrat a tot Espanya, és a dir, un 19% menys que el valor normal en l’esmentat període (411 litres).

¿I després de l’abril? El maig, de moment, «no sembla que hagi de ser gaire plujós, i el juny no ho sol ser mai» –ha observat Del Campo–, qui incideix que de cara a l’estiu, els models anuncien una estació de nou «molt calorosa, no sabem si tant com l’any passat, però amb temperatures bastant per sobre del normal».