Afectats pel ‘Juliette’

L’Aemet avisa: aquestes són les zones «en perill extrem»

Totes les comunitats menys Extremadura i les Canàries tindran avui risc per neu, fred, onades o vent

  • Últimes notícies de la nevada i el fred, en directe

  • La borrasca ‘Juliette’ arriba a Espanya

L’Aemet avisa: aquestes són les zones «en perill extrem»
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els últims dies de febrer estan sent ben mogudets des d’un punt de vista meteorològic. La situació és tal que l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha llançat un avís del «risc extrem» en què trobaran aquest dimarts, 28 de febrer, diversos punts d’Espanya.

«Ens despertem amb algunes zones del nostre país en perill extrem per fenòmens meteorològics», explica l’Aemet aquest dimarts en un tuit. I passa a detallar les zones més problemàtiques: «Es baixa de -15 ºC a la zona de Molina de Aragón (Guadalajara), intenses nevades al nord de Mallorca, onades que poden superar els 8 metres a les Balears», detalla l’agència, que acaba amb una petició: «¡Mantén-te informat!»

I és que es dona la circumstància que totes les comunitats autònomes excepte Extremadura i les Canàries tindran aquest dimarts avisos per risc (groc), risc important (taronja) o fins i tot extrem (vermell) per fred, nevades, onatge o vents forts.

 Les Balears i Catalunya seran les comunitats autònomes més afectades, ja que en la primera tindran avís vermell per nevades, ja que podran acumular més de 40 centímetres de neu a l’arxipèlag a partir de 400 metres durant tota la jornada.

 A més, sumaran de 2 a 7 centímetres de neu a Astúries, Cantàbria, Burgos, La Rioja, Navarra, País Basc, Girona, Barcelona, Tarragona, per la qual cosa l’Aemet ha activat l’avís groc en aquestes zones.

El fred

 Quant al fred, serà el fenomen més extens, ja que s’esperen temperatures mínimes de fins a -10ºC a Àvila, Segòvia i Sòria, que tindran avís taronja, mentre que tindran avís groc, per mínimes d’entre -1 a -8ºC a Ourense, la resta de províncies de Castella i Lleó menys Burgos, Navarra, La Rioja, Osca, Saragossa, Terol, Guadalajara, Conca, Ciudad Real, Albacete, Toledo, Girona, Lleida, València, Alacant, Múrcia, Còrdova, Granada, Almeria i Jaén.

 Quant als fenòmens costaners, tindran avís taronja les costes de les Balears, Girona i Tarragona, i groc Barcelona, Castelló, València, Alacant i la Corunya. El vent

fenòmens costaners, tindran avís taronja les costes de les Balears, Girona i Tarragona, i groc Barcelona, Castelló, València, Alacant i la Corunya.El vent El risc important per vent afectarà Mallorca i Menorca, on el vent podrà arribar a ratxes de 90 quilòmetres per hora; i l’avís serà de color groc per a Girona, Tarragona, Saragossa i Castelló. Mallorca, per la seva banda, també tindrà avís groc per precipitacions.

 La jornada estarà marcada pels efectes de la borrasca ‘Juliette’, que deixarà precipitacions localment fortes o persistents a les Balears i nevades al terç nord peninsular que seran més intenses a la serra de Mallorca. Les gelades, a més, seran generalitzades a l’interior de la Península i les Balears i seran fortes en zones de muntanya i bufaran intervals de vent fort als litorals del nord-oest de Galícia, l’Empordà, les Balears i vall de l’Ebre.

 En general aquest dimarts el cel estarà ennuvolat o cobert en l’àrea cantàbrica i Balears, amb precipitacions, que a l’arxipèlag poden ser localment fortes o persistents i amb tempestes ocasionals. A la resta de la meitat nord hi haurà intervals ennuvolats, igual que a Melilla i les Canàries, on no es descarta alguna precipitació feble. A la resta del país el cel estarà poc ennuvolat o serè.

 Les precipitacions seran en forma de neu a partir de 500 metres i pujant a 900 a les Balears; des del nivell del mar a 300 menys al nord-est i a partir de 300 a 600 metres a la resta.

Notícies relacionades

 Respecte a les temperatures, l’Aemet espera que les diürnes pugin en la meitat est de la Península i a les Balears i pocs canvis a la resta. Les nocturnes pujaran al terç nord-est peninsular i les Balears, mentre que descendiran al terç sud-oest. Hi haurà gelades a les Balears i a l’interior peninsular, excepte a l’oest d’Andalusia, i podran ser fortes en sistemes muntanyosos del centre i nord peninsular.

 Quant al vent, l’Aemet pronostica que bufin vents moderats de Ponent a l’Estret i a la resta serà de component nord, amb intervals de fort als litorals del nord-oest de Galícia, l’Empordà, les Balears i la vall de l’Ebre.