Meteorologia

El temps hivernal amb nevades, fred i vent arriba el 15 de gener

Després d’un mes de temperatures gairebé primaverals, nevades que sumaran mig metre en zones de muntanya i fred, amb gelades fins i tot en les hores centrals del dia, protagonitzaran la setmana vinent

El temps hivernal amb nevades, fred i vent arriba el 15 de gener
4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El primer «episodi plenament hivernal» d’aquest trimestre arribarà aquest diumenge, 15 de gener, en la meitat de l’estació, després d’un divendres i dissabte assolellats amb temperatures que podran arribar als 20 graus centígrads al Cantàbric i el Mediterrani, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que anuncia un «canvi de tendència» que inclou durant la setmana vinent fred intens i nevades en cotes baixes de la meitat nord i espessors de mig metre en zones de muntanya.

El portaveu de l’Aemet, Rubén del Campo, ha pronosticat l’arribada d’un front fred a últimes hores de dissabte i que diumenge escombrarà la Península de nord-oest a sud-est, deixant al seu pas precipitacions. Tot i que les més intenses i persistents es registraran al terç nord, a mesura que avancin perdran intensitat, però no es descarten al centre, meitat sud, nord de Catalunya i les Balears, tot i que no arribaran a l’àrea mediterrània.

A continuació del pas del front, entrarà una massa d’aire freda d’origen polar que afavorirà el descens de les temperatures i de la cota de neu que començarà a l’entorn dels 1.000 metres a l’extrem nord i caurà als 500-700 metres al final de diumenge, quan les precipitacions tendeixin a remetre.

«S’esperen acumulacions de neu en tots els sistemes de muntanya de la meitat nord peninsular, amb els més importants a la serralada Cantàbrica, Ibèrica Nord i Pirineu Occidental. En aquest episodi de temps hivernal les nostres muntanyes, que arriben a l’equador d’aquest trimestre hivernal amb molt poca neu, veuran incrementades les seves espessors de neu», ha comentat.

En concret, preveu que des de diumenge fins divendres puguin sumar més de 40 o 50 centímetres de neu nova en cotes altes de la serralada Cantàbrica i el Pirineu; de 15 a 20 centímetres en cotes altes dels sistemes Central i Ibèric Nord, i de 10 a 15 centímetres a les muntanyes del sud del sistema Ibèric i a les muntanyes del sud-est.

Amb aquesta situació, les temperatures baixaran diumenge de 6 a 8 graus centígrads respecte al dia anterior i hi haurà gelades en zones de muntanya, l’interior del centre i nord de la Península.

A més, dilluns una línia d’inestabilitat deixarà precipitacions molt abundants al terç nord peninsular, sobretot al cantàbric més oriental i la cota de neu pujarà transitòriament fins als 1.600-1.800 metres. Aquell dia augmentarà la intensitat del vent, que bufarà de component oest, amb ratxes molt fortes al quadrant nord-oest peninsular, així com en zones de muntanya de la meitat est. Així mateix empitjorarà l’estat de la mar al Cantàbric.

Dilluns baixaran les temperatures i les gelades nocturnes es repetiran en àmplies zones de l’interior, mentre que en les hores centrals del dia continuaran fregant els 20 ºC al Mediterrani. «Parlarem tant diumenge com dilluns de temperatures pròpies d’aquesta època», ha comentat Del Campo.

El portaveu veu probable que dimarts les condicions hivernals s’intensifiquin i irrompi l’aire polar marítim a tota la Península i les Balears, ja que arribaran vents forts del nord-oest amb ratxes molt fortes en àmplies zones. Això comportarà un nou descens tant de les temperatures com de la cota de neu, que caurà fins als 700 metres a la meitat nord. També es registraran xàfecs a tota la Península i les Balears excepte a l’extrem sud-est, tot i que els més intensos i persistents es registraran a la meitat nord de la Península dimarts.

Temperatures més baixes del normal a partir de dimecres

A partir de dimecres, l’Aemet considera «previsible» que el vent giri a component nord i afavoreixi l’entrada d’una massa àrtica, i per això les temperatures seran «molt fredes» i fins i tot arribaran a valors per sota dels normals per a l’època. Del Campo destaca que el descens de dimecres serà generalitzat i és probable que sigui notable al terç nord, en una jornada en què els vents giraran a component nord.

La cota de neu baixarà aquell dia fins als 500 metres dimecres al centre de la Península i fins i tot dijous fins a 200-400 metres al quadrant nord-est, per la qual cosa les nevades podran caure en zones baixes de la meitat nord. A la resta del país les precipitacions seran més escasses i es donaran sobretot en entorns muntanyosos durant els dies següents.

Aquest descens tèrmic generalitzat serà a més notable al terç nord dimecres, quan també es registraran pluges abundants al Cantàbric.

Per al portaveu de l’Aemet, el «veritable protagonista» la setmana vinent serà el fred a pràcticament tot el país, amb gelades intenses i extenses que ja es produiran des de dimecres i que podrien fer baixar els termòmetres fins divendres fins als -4 ºC o -5 ºC a la zona oriental dels dos altiplans i fins i tot fins als -8 ºC o -10 ºC a les zones de muntanya.

Notícies relacionades

Les gelades seran generalitzades a l’interior peninsular durant les hores centrals del dia i a moltes capitals de província amb prou feines passaran dels 5 ºC a 7 ºC si es compleixen els pronòstics. Divendres començaran a pujar i es recuperarà l’ambient més temperat.

Respecte a les Canàries, el portaveu de l’Aemet pronostica un divendres i dissabte «tranquils» però anticipa que diumenge s’intensificaran els vents alisis, que bufaran amb intensitat i arrossegaran núvols al nord de les illes de més relleu que deixaran precipitacions en àmplies zones i les temperatures descendiran lleugerament.