Temps a Catalunya

Fortes inundacions a Tarragona paralitzen carreteres i vies de tren

Es tracta del dia més plujós de la capital en 13 anys, i supera el rècord del 2019

  • ¿Quin temps farà a Barcelona durant les Festes de la Mercè?

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els baixos d’un hospital inundat, carreteres tallades i convertides en improvisats torrents, despreniments i vies de tren paralitzades; així ha rebut Tarragona l’arribada de la tardor. Doncs aquest divendres ha sigut el dia més plujós de la capital de província en els 13 anys que es registren pluges a l’estació meteorològica de Tarragona, supera així el rècord de 107,2 mm del 22 d’octubre del 2019.

Les tempestes i les inundacions han incidit al sud de Catalunya després d’un matí parcialment ennuvolat, i aquestes s’han anat expandint durant la tarda per tot el territori català, fent especial èmfasi a les comarques costaneres, on s’han produït a més talls en el fluid elèctric.

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) havia emès un avís de perill màxim per pluges intenses a la comarca del Tarragonès i un altre per temps violent al Montsià. També, Protecció Civil tenia activada l’alerta del Pla Inuncat a la província. Així mateix, el servei d’emergències ha demanat extremar les precaucions a tota la zona del Camp de Tarragona i evitar circular per zones inundades.

L’Ajuntament de Tarragona ha alertat també que a la comarca del Tarragonès s’han acumulat més de 100 litres per metre quadrat i s’han reactivat les pluges amb intensitat que «podran superar els 40 litres per metre quadrat en 30 minuts». En concret, segons Meteocat, les precipitacions han abundat a Constantí (amb 121,6 mm) i Tarragona (amb 117,3mm).

Una tarda complicada

El telèfon 112 ha rebut fins a les nou de la nit fins a 759 trucades d’incidències per la tempesta, amb especial incidència d’inundacions als municipis del Catllar, Tarragona i Reus.

També, el Servei Català de Trànsit ha notificat el tall de l’N-340 a l’altura de Vila-seca i l’AP-7 en els dos sentits per inundacions entre el Vendrell i Tarragona per la pluja intensa. I s’ha hagut de desallotjar el càmping Les Palmeres.

Així mateix, s’ha activat la prealerta Ferrocat després del tall de la circulació de trens de Rodalies R15, R16 i R17, entre Tarragona i Port Aventura per falta de tensió a la catenària, i un tren d’alta velocitat s’ha hagut d’aturar a Cambrils per les conseqüències de la pluja. Poc abans de les vuit de la tarda han establert un servei alternatiu per carretera.

L’Ajuntament de Tarragona ha suspès tots els actes de les festes de Santa Tecla previstos per a aquest divendres per les fortes pluges i «les dificultats de la mobilitat associades» i ha demanat a la població que es quedi a casa fins que passi la pluja.

Sense acostar-se al riu Francolí

El Centre de Coordinació d’Emergències Municipal de Tarragona ha fet aquesta nit una primera avaluació de les conseqüències d’aquestes pluges i ha informat que la principal preocupació és en aquests moments la crescuda del riu Francolí, per la qual cosa ha reiterat la seva petició que ningú s’acosti a la zona.

Les pluges han ocasionat un despreniment de part d’una calçada, cosa que ha afectat el pati de l’escola El Miracle, per la qual cosa el centre es va desallotjar com a mesura preventiva. Els bombers, segons l’ajuntament, treballen també per inundacions a Cala Romana i a l’Hospital de Santa Tecla, on l’aigua ha entrat als vestuaris dels sanitaris ubicats a les plantes inferiors.

Les principals inundacions, segons l’esmentat centre d’emergències, s’han donat a la zona del Serrallo i el barri del Port, a l’accés a la platja de l’Arrabassada, a la Nacional-340 a Icomar i Torreforta, i a la zona baixa de l’avinguda dels Països Catalans. Les pluges han ocasionat també el despreniment de murs a la Via Augusta, el Camí del Llorito i a Ferran.

Preocupació a Barcelona

Notícies relacionades

Segons la previsió, les pluges torrencials avançaran fins a arribar a la comarca del Barcelonès, i la preocupació que aquestes afectin les festes de la Mercè és imminent. Com a mesura preventiva, l’Ajuntament de Barcelona ha traslladat els concerts previstos per a aquest divendres a la nit a la Nau Bostik a la Fabra i Coats per l’avís de pluges intenses a la capital catalana.

També, l’ajuntament s’ha vist obligat a cancel·lar el Toc d’inici, l’acte tradicional que dona inici a les festes de la Mercè a la plaça de Sant Jaume, per la pluja. També el primer concert de Lucía Fumero i Rita Payés, que s’havia de celebrar a l’aire lliure, al Teatre Grec de Montjuïc ha hagut de ser suspès juntament amb la ballada de sardanes que s’havia de celebrar a la plaça de la Mercè.