Fenomen inusual

Huracans: ‘Danielle’ torna a guanyar força i avança cap al nord-est

Un altre cicló, l’‘Earl’, fueteja Puerto Rico, les illes de Sotavent i les Verges

Huracans: ‘Danielle’ torna a guanyar força i avança cap al nord-est

EFE / NOAA-NHC

2
Es llegeix en minuts
EFE

La gran tempesta tropical ‘Danielle’, un insòlit fenomen que ha generat molta expectació per la seva formació en latituds estranyament altes a l’Atlàntic i perquè un dels seus hipotètics itineraris afectaria Espanya, ha tornat a arribar a la categoria d’huracà, segons ha informat el Centre Nacional d’Huracans (NHC) dels EUA.

‘Danielle’, que divendres es va convertir en el primer huracà de l’any 2022 a la conca atlàntica, va recuperar la força perduda dissabte i ara els seus vents màxims sostinguts arriben a 75 milles per hora (120 quilòmetres per hora), amb ràfegues més fortes.

I s’espera que augmenti encara més.

L’huracà es mou cap al nord a velocitat molt lenta, derivarà cap al nord-est i seguirà en aquesta direcció durant els pròxims dies.

‘Danielle’ no afecta el terra, ja que se situa al mig de l’oceà, a 900 milles (1.590 quilòmetres) a l’oest de l’arxipèlag portuguès de les Açores. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha rebaixat aquest cap de setmana les possibilitats que l’huracà arribi a tocar les costes gallegues en el seu desplaçament per l’Atlàntic: «Les probabilitats que afecti Espanya són molt baixes, inferiors al 10%, tot i que podria, això sí, originar mal estat de la mar en el nostre entorn», segons ha informat l’Aemet.

L’‘Earl’ castiga el Carib

Per contra, un altre cicló, l’‘Earl’, format dissabte i actualment a unes 75 milles (125 quilòmetres) de Saint Thomas, una de les illes Verges dels EUA, es manté en aquesta zona del Carib.

‘Earl’ es mou cap a l’oest nord-oest prop de 8 milles (13 quilòmetres per hora) i s’espera que continuï així.

Diumenge a la nit va iniciar una disminució en la velocitat de translació i un gir gradual cap al nord-oest i posteriorment cap al nord que continuarà fins dimarts.

En la trajectòria pronosticada s’espera que el centre de l’‘Earl’ passi al nord de les illes Verges i Puerto Rico i que després s’allunyi de les illes.

Els vents màxims sostinguts estan prop de 50 milles per hora (85 quilòmetres per hora) amb ràfegues més fortes. S’espera que en els pròxims dies creixi poc a poc.

Els vents de força de tempesta tropical s’estenen fins a 105 milles (165 quilòmetres) del centre.

Notícies relacionades

L’‘Earl’ produirà pluja a les illes de Sotavent, a les illes Verges nord-americanes i britàniques i a Puerto Rico diumenge.

Hi ha risc d’inundacions sobtades a les ciutats, crescudes dels rius i esllavissaments de terra en àrees de terreny costerut, especialment al centre de Puerto Rico.