Prevenció

Tempestes a Catalunya: ¿En què consisteix el pla Inuncat? Recomanacions de Protecció Civil

Especialment al litoral i prelitoral cal extremar les precaucions i seguir uns senzills consells per evitar incidents

  • Catalunya activa el pla Inuncat en previsió de pluges intenses aquest dijous

  • Consells per conduir amb pluja i calamarsa

Tempestes a Catalunya: ¿En què consisteix el pla Inuncat? Recomanacions de Protecció Civil

Jordi Cotrina

1
Es llegeix en minuts

Protecció Civil ha activat l’alerta del pla Inuncat aquest dijous a l’espera de precipitacions intenses, sobretot a la Catalunya central i el Prelitoral.

A Barcelona, l’alerta per tempestes està vigent des de la mitjanit i fins a les 18 hores. Els xàfecs podran anar acompanyats de tempesta i temps violent (fort vent, calamarsa, esclafits o tornados).

Notícies relacionades

El Pla especial d’emergències per inundacions de Catalunya (Inuncat) és un pla especial que disposa una planificació d’emergències que permeti afrontar i gestionar eficaçment les incidències i emergències que es puguin produir per inundacions que es donin dins de l’àmbit territorial de Catalunya.

Allunyar-se de les zones inundables

Aquí hi ha una llista de cinc consells senzills a seguir:

  1. Abans que arribi la pluja, netejar teulades i desballestadors, especialment de patis i terrats.

  2. Informar-se de la previsió meteorològica i de l’estat de la xarxa viària mitjançant canals oficials o mitjans de comunicació.

  3. Quan sigui necessari conduir, intentar circular per les vies principals i autopistes. S’ha de fer amb suavitat, evitar frenades brusques i reduir la velocitat. Mantenir o augmentar la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per frenar i l’asfalt pot estar relliscós, a més de no avançar altres vehicles.

  4. No estacionar el vehicle en rieres o punts subterranis que siguin susceptibles d’inundar-se, ni travessar rius o torrents pel risc elevat d’un creixement sobtat del nivell de l’aigua.

  5. No baixar a les zones inundables (soterranis, garatges, etc.) si entra aigua a casa. El millor és pujar cap als pisos superiors.

Temes:

Pluges