Pronòstic meteorològic

La calor s’intensificarà encara més la setmana vinent a Catalunya

En zones de l’interior de Lleida i Tarragona i en punts de la Catalunya Central es podria arribar als 35 ºC de temperatura

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La canícula ha arribat per quedar-se. La setmana vinent viurem un capítol d’intensa calor que l’assemblarà més al de l’estiu pur dels mesos de juliol i agost que al de les temperatures típiques de mitjans de maig, amb entre 3 i 10 ºC per sobre de la mitjana per a aquestes dates.

Especialment significatives seran les cotes a què es puguin arribar en zones de l’interior de Lleida i Tarragona (on no es descarta batre alguns registres històrics mensuals) i en comarques de la Catalunya Central com és el cas del Bages i l’Anoia. La previsió per a aquests territoris és que se superarà amb facilitat els 30 ºC i no es descarta despuntar fins als 35 ºC en capitals de província com Lleida.

Aquesta canícula, derivada d’una situació anticiclònica estable, serà extensiva a tot el territori català tot i que de manera més moderada. Així, a tota la zona del litoral s’espera que a mitjans de setmana les màximes se situïn entre els 25 i els 28 ºC, al Prelitoral fins i tot assolir els 30 ºC, i al Pirineu serà una constant que el termòmetre superi àmpliament els 20 ºC.

L’anticicló present al llarg de la setmana mantindrà el cel clar i el sol presidint, com a mínim, fins dijous, tot i que no es descarten algunes boires marítimes que afectin el litoral. A partir de divendres hi ha la possibilitat que augmenti la nuvolositat i les temperatures quedin una mica frenades, encara mantenint-se per sobre de les habituals per aquestes dates.

La calor arriba cada vegada abans

Lleida va registrar dimarts passat, 10 de maig, la seva primera jornada de l’any en què arribava als 30 ºC de temperatura. La dada, que presa de manera separada no és singularment destacable –el 2021 la fita va succeir el 8 de maig i el 2020 el 4 de maig–, sí que al sumar-lo al conjunt dels últims anys ens indica una tendència palpable a nivell històric: la calor cada vegada és més intensa i s’avança en el temps, desdibuixant el cicle estacional tradicional.

Notícies relacionades

En la dècada dels 70 la cota dels 30ºC era una fita que els termòmetres només arribaven a notificar entre finals de maig i principi de juny. I des d’aleshores aquesta consecució s’ha anat avançant en el calendari, accelerant-se encara més amb l’arribada del segle XXI fins a desembocar en la situació actual en la qual podem comprovar com, des de principis de dècada, ja els primers dies de maig són els que ens porten la notificació d’arribar als 30 ºC .

I és que el canvi climàtic i l’escalfament global té una incidència directa en les temperatures: el trànsit entre la temporada de temperatures més fredes i les més extremes és, cada vegada, més brusc, cosa que ocasiona que el lapse temporal entre elles de temperatures suaus es vagi reduint.