Inestabilitat meteorològica a Catalunya

Una DANA tornarà a portar pluja i mal temps a partir de dilluns

Precipitacions intenses i generalitzades i un fort descens de les temperatures fins dimecres, com a mínim

Una DANA tornarà a portar pluja i mal temps a partir de dilluns

EFE VIDEO\JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La treva primaveral de temps plàcid, assolellat i temperatures suaus que hem disfrutat aquests últims dies donarà pas a un canvi radical del temps. I és que la inestabilitat meteorològica tornarà a ser la protagonista aquests dies. Especialment a partir de dilluns per l’aparició d’una DANA (sigles que corresponen a depressió aïllada a nivells alts) que portarà pluges intenses i generalitzades a tot Catalunya i un descens de les temperatures.

Però aquest cap de setmana ja començarem a notar el canvi amb les primeres pluges localitzades dissabte a la tarda i la de diumenge a la meitat nord de Catalunya, especialment al litoral de la província de Girona, al Pirineu i al Prepirineu.

Pluges generalitzades i baixada de temperatures

Serà dilluns quan les pluges arribaran a tot Catalunya. Les precipitacions poden ser abundants i fins i tot localment fortes i les temperatures baixaran de manera generalitzada, tant les màximes com les mínimes, de manera que quedarà entre dos i tres graus per sota de la mitjana aquests dies. Aquest episodi d’inestabilitat meteorològica i pluges intenses es mantindrà, com a mínim, fins dimecres. A partir de dijous s’espera una lenta millora de la situació meteorològica, ja que les pluges començaran a remetre, tot i que continuaran sent presents, i donaran pas a un cel ennuvolat, mentre que les temperatures es començaran a recuperar.

Què és una DANA

Notícies relacionades

La DANA, també coneguda com a gota freda, és un fenomen atmosfèric que consisteix en la formació de depressions tancades, definides i persistents amb aire fred, separades o despreses de la zona on es van originar. S’origina quan el corrent general de l’oest s’ondula acusadament fins arribar a estrangular-se i formar una circulació tancada. La DANA no és una condició necessària ni suficient per produir fortes pluges.

Alguns factors que afavoreixen que desencadeni un temporal són que es trobi amb un corrent d’aire mediterrani càlid i humit proporcionada per una depressió feble en superfície i un escenari geogràfic muntanyós que en faciliti la convecció.