Previsió meteorològica

¿Quin temps farà per Setmana Santa?

Els mapes preveuen cel gris a tot el país, però hi haurà zones que es deslliuraran de les pluges

3
Es llegeix en minuts
EFE

Tot i que falten dues setmanes perquè comenci la Setmana Santa del 2022, els meteoròlegs ja han fet les primeres produccions: probablement serà més plujosa del normal, sobretot en la meitat nord de la Península. En canvi, hi haurà escassetat de precipitacions en la meitat sud. No obstant, tot el país registrarà temperatures lleugerament més altes en comparació a altres anys i a Andalusia seran càlides.

Aquesta predicció l’ha fet aquest dijous el Meteored. El director de l’entitat, José Antonio Maldonado, ha avisat que aquest pronòstic anirà canviant, però ha garantit que abundarà el cel gris a tot el país. «Les projeccions climàtiques apunten que les pluges seran més intenses a la primavera, amb ratxes seques més llargues en el nostre entorn geogràfic», ha afegit el meteoròleg José Miguel Viñas.

Maldonado, en exercici de la professió meteorològica des de fa 52 anys, ha afirmat que d’acord amb la seva experiència és pràcticament impossible que quan la Setmana Santa cau a l’abril no caigui una sola gota d’aigua a tot Espanya. «Que no plogui almenys una mica en algun punt d’Espanya no passa gairebé mai, tot i que hi ha més probabilitats al nord que al sud. És pràcticament segur que passarà», ha comentat.

Borrasques fins Setmana Santa

El que sí que és segur és que diversos fronts borrascosos creuaran la Península en els pròxims dies i abans que arribi Setmana Santa. En els pròxims cinc o sis dies arribarà una borrasca «bastant potent» a l’Atlàntic que arribarà al sud de la Península i al Mediterrani, on deixarà bastantes pluges, algunes «de molt destacades» i importants que poden fins i tot provocar inundacions, ha precisat.

Primavera desajustada

Els experts de Meteored també han parlat sobre el temps que hi haurà aquesta primavera. Coincideixen que en les últimes dècades el temps primaveral s’ha desajustat. En aquest sentit, han recordat que l’últim informe del Plafó Intergovernamental d’Experts de Canvi Climàtic de l’ONU (IPCC) ha observat que les pluges han disminuït per la influència humana en àmplies zones del nord i del centre d’Europa, així com a Amèrica del Nord des de 1850.

A més, han posat d’exemple un dels senyals més clars dels canvis a la primavera a nivell global: el canvi de la data de floració dels ametllers. Així, a Kyoto acumulen aquestes dades des de l’any 1800 i l’any passat, 2021, va ser en el que més es va avançar, una cosa que també s’està observant a Espanya.

Anomalia «clara»

Respecte a la primavera a Espanya, Viñas ha afirmat afirmat que s’observa una anomalia «clara» d’augment de precipitació a la primavera i d’anomalies càlides. «Encara hi ha marge perquè pugui donar-se encara alguna primavera normal o més freda del normal, però es detecta una clara tendència a l’escalfament», ha comentat, alhora que ha exposat que la floració dels arbres i flors s’està avançant, en part, perquè cada vegada hi ha menys dies de gelades i fred intens.

Notícies relacionades

En aquest sentit, assenyala que en els últims 30 anys està disminuint en nombre de dies de primavera a Europa i s’observen variacions de precipitació ja que es van reduint les ratxes humides de nombre de dies seguit de precipitació i això no significa que plogui menys a la primavera, sinó que plou més quantitat en menys dies.

El març compensa el gener i el febrer

El mes de març acabarà com un mes humit o extremadament humit en el conjunt d’Espanya ja que les dades dels primers 20 dies indiquen que ha plogut un 44 per cent més del normal que en tot el mes. «Es veu un repunt als embassaments, sobretot del País Valencià i del sud peninsular. En algunes zones en 15 dies ha plogut més que el que sol ploure en tot un any», han conclòs els experts.