Fenomen meteorològic

‘La Niña’ es desenvolupa a l’Oceà Pacífic i s’estendrà per segon hivern consecutiu

L’episodi podria provocar aquest hivern més pluges i un descens de les temperatures

‘La Niña’ es desenvolupa a l’Oceà Pacífic i s’estendrà per segon hivern consecutiu

NOAA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un esdeveniment de La Niña s’ha desenvolupat a l’Oceà Pacífic i s’estendrà per segon hivern consecutiu, segons el Centre de Predicció del Clima de la NOAA, l’agència meteorològica dels EUA.

‘La Niña’ és un fenomen atmosfèric oceànic natural marcat per temperatures de la superfície del mar més fredes que la mitjana a l’Oceà Pacífic central i oriental, a prop de l’equador. ‘La Niña’ és una part del cicle d’Oscil·lació del Sud d’‘El Niño’ (ENOS), que es caracteritza per les fases càlides i fredes oposades de les condicions oceàniques i atmosfèriques a l’Oceà Pacífic tropical. Qualsevol de les dues condicions s’expandeix i persisteix sobre les regions tropicals durant mesos i causen canvis notables en les temperatures globals, especialment en els règims de pluges a nivell global. Aquests canvis se succeeixen alternativament en períodes que varien en una mitjana de cinc a set anys i la seva existència està registrada des d’èpoques prehispàniques.

Esdeveniments de ‘La Niña’ consecutius després d’una transició a través de condicions neutrals ENSO no són infreqüents i es poden denominar «doble immersió». El 2020, ‘La Niña’ es va desenvolupar durant el mes d’agost i després es va dissipar l’abril de 2021, quan van tornar les condicions ENSO-neutrals.

«Els científics han estat rastrejant el desenvolupament potencial de ‘La Niña’ des d’aquest estiu i va ser un factor per sobre del normal en el pronòstic de la temporada d’huracans que hem vist com es desenvolupa», va dir en un comunicat Mike Halpert, subdirector del Centre de Predicció del Clima de la NOAA.

S’espera que ‘La Niña’ d’aquesta temporada duri fins a principis de la primavera de 2022. Per a la temporada d’hivern, que s’estén des de desembre de 2021 fins al febrer de 2022, hi ha un 87% de probabilitats que aparegui ‘La Niña’.

Notícies relacionades

‘La Niña’ anterior va tenir lloc durant l’hivern de 2020-2021 i 2017-2018 i es va desenvolupar un ‘El Niño’ en 2018-2019. Quan cap dels patrons climàtics és present, ENOS és neutral i no influeix en els patrons climàtics globals.

¿I a Catalunya ho notarem?

Tot i que l’episodi d’aquesta temporada de ‘La Niña’ es preveu entre feble i moderat, és difícil preveure com afectarà a llarg termini a territoris com Catalunya. Els científics coincideixen que un episodi intens podria generar anomalies climàtiques durant el 2022.

Temes:

Hivern