100 litres per metre quadrat

Alerta a Catalunya per acumulació de pluja al litoral

  • L’acumulació de precipitacions en zones de la costa ja ha registrat aquest dimecres 120 litres a Malgrat de Mar

  • El canvi de temps ha alleujat les nits de calor dels últims dies i han descendit les temperatures màximes

Alerta a Catalunya per acumulació de pluja al litoral

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha emès una alerta taronja (risc important) per acumulació de pluja a Catalunya. Les precipitacions, que podrien registrar fins a 100 litres per metre quadrat al sud de la costa de Girona, s’allargaran durant tota la jornada, cosa que comportarà també un descens de les temperatures màximes.

La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) és que plogui dijous a la tarda en la meitat est de Catalunya i al Pirineu, així com a les comarques de la meitat central. Seran xàfecs locals que es concentraran en comarques del litoral de Barcelona i Tarragona. L’Aemet ha informat que la borrasca atlàntica continuarà afectant el nord de la península Ibèrica i les Balears durant les pròximes hores.

¿S’ha acabat la xafogor?

Les nits tropicals dels últims dies (amb temperatures superiors als 25 graus) donaran pas a dos dies de precipitacions de diversa intensitat, cosa que ha portat aquest dimecres el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) a emetre un avís per intensitat de pluges. L’episodi ha començat aquest dijous i s’allargarà almenys fins dissabte.

Aquesta situació portarà un descens del termòmetre, que en els últims dies havia escalat de manera inusual per a aquesta època de l’any. De fet, la temperatura de 25,7 graus registrada dimarts a Sitges (Garraf) n’és un exemple. Les localitats costaneres són les que més han patit els estralls de la calor nocturna i, segons el meteorològic, en 12 de les 149 estacions que mesuren la temperatura (i guarden dades dels últims 10 anys) s’han batut rècords.

Acumulacions a la Selva i el Maresme

Les primeres hores de precipitacions a Catalunya s’han localitzat a les comarques del litoral, com vaticinaven les previsions del Meteocat. Han començat de matinada a la línia litoral i s’han anat estenent cap al nord. S’han registrat acumulacions de pluja considerables en localitats com Malgrat de Mar (Maresme), Fogars de la Selva i el santuari de Queralt, al Berguedà.

Notícies relacionades

El Meteocat ha registrat acumulacions abundants al litoral de la Selva i nord del Maresme, en què destaquen els 120 litres de Malgrat de Mar, i els 56,6 litres de Fogars de la Selva. Les pluges també han provocat acumulacions d’aigua a les comarques del Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa.

54 avisos als Bombers

Els Bombers de la Generalitat han rebut 54 avisos per incidències relacionades amb les pluges entre les 22.00 hores de dimecres i les 7.00 de dijous. La majoria van ser per inundacions i arbres caiguts. Es van registrar principalment a l’àrea metropolitana de Barcelona, sobretot al Vallès Occidental i el Baix Llobregat, però també a les comarques de Girona.