Previsió meterológica

Risc alt de tempestes i calamarsa a la costa i el Pirineu

  • Protecció Civil activa el pla Inuncat en fase de prealerta fins a mitjanit

Risc alt de tempestes i calamarsa a la costa i el Pirineu

Efe / Jaume Sellart

3
Es llegeix en minuts
EFE

La inestabilitat atmosfèrica, les tempestes, els xàfecs –cada vegada menys freqüents i intensos– i la calor marcaran la pauta meteorològica fins al pròxim cap de setmana, quan és probable que el temps s’estabilitzi i refresqui una mica a bona part d’Espanya. Per aquesta tarda i fins a mitjanit, el Servei Meterològic de Catalunya (Meteocat) preveu fortes precipitacions al sud de Tarragona i la costa litoral, que podrien anar acompanyades de tempestes i calamarsades. S’ha activat el pla Inuncat en fase de prealerta.

Per la seva banda, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu que fins al divendres continuaran les tempestes i les pluges, tot i que cada vegada seran menys intenses, de manera que a finals de setmana els xàfecs tempestuosos quedaran reduïts a punts de l’est de la Península i àrees disperses del centre i el nord.

Aquests xàfecs podran ser forts i acompanyats de calamarsa i vent fort al sud de Catalunya i el Pirineu, però també a Extremadura, el sud de Castella i Lleó, la Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa, l’est d’Andalusia, l’interior de Múrcia i de la província de València, Castelló i el sud d’Aragó. També hi ha la possibilitat de pluja més feble a les Balears.

Tempestes i calamarsa

En les últimes hores les precipitacions i les tempestes, en ocasions torrencials i acompanyades de calamarsa, han afectat sobretot el centre, el sud i l’est de la Península i en punts de les províncies de Càceres, Albacete, València, Tarragona o Jaén s’han arribat a recollir mes de 10 litres per metre quadrat en menys de 10 minuts i fins a 60 litres per metre quadrat en menys d’una hora van caure a Albarrasí (Terol) o Tortosa (Tarragona).

Segons l’Aemet, la inestabilitat atmosfèrica continuarà aquest dimecres amb núvols en bona part de la Península i les Balears i xàfecs irregularment repartits però més probables a la zona centre i la meitat oriental.

Aquests xàfecs podran ser forts i acompanyats de calamarsa i vent fort a Extremadura, el sud de Castella i Lleó, la Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa, l’est d’Andalusia, l’interior de Múrcia i de la província de València, Castelló, el sud d’Aragó, el sud de Catalunya i el Pirineu i també hi ha la possibilitat de pluja més feble a les Balears.

A les temperatures més altes s’arribarà aquest dimecres al sud de Galícia i les valls del Tajo, el Guadiana i el Guadalquivir, on rondaran els 35 graus.

Per al dijous 26 i el divendres 27 l’Aemet pronostica una situació meteorològica de «pantà baromètric», en què no afecta el país de manera clara cap anticicló ni cap borrasca, tot i que l’aire fred a nivells mitjans i alts de la troposfera donarà lloc a certa inestabilitat atmosfèrica, sobretot durant la jornada de demà.

Aquest dia tornaran a créixer núvols d’evolució que ajudaran que s’escalfi la superfície i donaran lloc a xàfecs tempestuosos, irregularment repartits, al nord i el centre de la Península, però menys freqüents i intensos que avui dimecres.

Pluges intenses al Pirineu

No obstant, les tempestes podrien ser intenses i fortes en punts del Pirineu, el Sistema Ibèric i a l’interior de Galícia, sense descartar algun ruixat més feble a les Balears, sobretot a Mallorca.

El divendres 27 tornaran a créixer núvols d’evolució que portaran ruixats més dispersos i ocasionals a aquestes mateixes zones i bancs de boira abundants en àrees costaneres

Les temperatures pujaran els dos pròxims dies i en general seran caloroses per aquesta època de l’any, especialment divendres quan s’acostaran als 35 graus al sud de Galícia, el nord-est peninsular, el centre i el sud així com a punts de Mallorca, en tant que a l’interior del País Valencià, Múrcia i la vall del Guadalquivir se superaran els 38 graus.

Cap de setmana

De cara al cap de setmana l’Aemet preveu predomini del temps estable sense precipitacions en bona part del país però amb núvols d’evolució a partir de migdia que donaran lloc a xàfecs tempestuosos en punts dispersos del nord-oest, el centre i l’est peninsular, possiblement forts en àrees del Sistema Ibèric i diumenge al voltant del golf de València.

Notícies relacionades

Les temperatures baixaran el cap de setmana a tot el país, amb ambient calorós per a l’època en bona part de l’interior peninsular i valors normals i fins i tot una mica més frescos per a l’època en zones costaneres.

A les Canàries predominaran els vents alisis amb núvols al nord de les illes més muntanyoses i temperatures en ascens a partir de divendres.