Pla Inuncat

Alerta a Catalunya aquest dimecres per pluges intenses i fortes tempestes

Es preveu que les precipitacions superin els 20 litres per metre quadrat en mitja hora

Alerta a Catalunya aquest dimecres per pluges intenses i fortes tempestes

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del pla Inuncat per risc d’inundacions davant la previsió de pluges intenses a partir d’aquest dimecres, especialment a la meitat est de Catalunya. Protecció Civil ha explicat que la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) és que les precipitacions superin els 20 litres per metre quadrat en mitja hora dimecres al matí a la costa i el prelitoral de Barcelona i Girona.

De moment a l’interior s’estan reduint els núvols, però a la tarda s’esperen pluges intenses, sobretot a Girona.

Meitat est

A partir del migdia, la previsió és que la pluja afecti les comarques de la meitat est de Catalunya, sobretot la Selva, el Gironès i el Baix Empordà (Girona). Però a partir de les sis de la tarda s’espera que ja no hi hagi perill.

Protecció Civil ha demanat «molta precaució en la mobilitat i les activitats a l’aire lliure» perquè també hi podrà haver tempestes, calamarsa en alguns punts i ratxes fortes de vent. La Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), han alertat de pluges intenses i fortes tempestes en diferents zones de Catalunya durant tot el dimecres, segons ha informat la Direcció General de Protecció Civil i Emergències. Les tempestes podrien anar acompanyades de calamarsa, ratxes molt fortes de vent i un abundant aparell elèctric. S’espera que les pluges més intenses es produeixin a les zones de les províncies de Girona i Barcelona, on podrien acumular-se uns 20 l/m2 en una hora2.

Precaucions a seguir

Davant les pluges intenses, Protecció Civil recomana disminuir la velocitat en la conducció, extremar les precaucions, no aturar-se en zones on pugui discórrer gran quantitat d’aigua i circular preferentment per carreteres principals i autopistes. També, en cas de tempestes sobtades i pluges intenses, cal tenir en compte que el ràpid ascens del nivell de les aigües pot fer malbé els vehicles aparcats sobre zones inundables iarrossegar-los, provocant danys a béns aliens i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el perill de les tempestes es produeix fonamentalment en camp obert, tot i que als nuclis urbans també hi ha perill de caiguda de llamps, per la qual cosa és convenient col·locar-se a prop dels edificis per protegir-se.

I pels forts vents convé assegurar portes, finestres i aquells objectes que puguin caure a la via pública, així com allunyar-se de cornises, arbres, murs, edificacions en construcció i grues que puguin desprendre’s.