Fins al 21 de setembre

Comença un estiu per al qual de nou es preveu molta calor

  • S’espera que la temperatura mitjana de l’estiu estigui, almenys, 0,5 graus per sobre del normal a la Península i les Balears

  • Els dies 30 de juliol i 12 d’agost es produiran les pluges de meteors dels delta-Aquàrids i els Perseids, respectivament

Comença un estiu per al qual de nou es preveu molta calor

Reuters

3
Es llegeix en minuts

L’estiu, que ha començat aquest dilluns a les 5:32 hora oficial peninsular, estarà acompanyat en el seu inici pels planetes Júpiter i Saturn, i al llarg de l’estació es donaran quatre fases de lluna plena, la primera d’aquestes serà visible en la seva totalitat dijous que ve. 

La primera lluna plena de l’estiu arribarà el 24 de juny i les següents, al voltant d’uns 30 dies després, brillaran al cel nocturn el 24 de juliol, el 22 d’agost i, l’última, el 21 de setembre. 

L’estiu durarà 93 dies i 15 hores i acabarà el 22 de setembre amb el començament de la tardor, segons l’Observatori Astronòmic, que també precisa que aquest dilluns 21 de juny serà el dia de més durada –temps transcorregut entre la sortida i la posta del Sol en un lloc donat– i el 27 de juny el dia que el Sol es pondrà més tard. 

Les pluges de meteors arribaran al seu màxim ritme amb els delta-Aquàrids –30 de juliol– i els populars Perseids –12 d’agost–, i quant a les agrupacions fictícies d’estrelles conegudes com a constel·lacions destacarà al cel estival l’espectacular franja blanquinosa de la Via Làctia. 

A la nit, sorgiran les estrelles més brillants, com «el triangle d’estiu» format per Altair, de la constel·lació de l’Àguila, Deneb de la constel·lació del Cigne i Vega, de la constel·lació de la Lira, mentre que al voltant de l’estrella Polar, es veuran les constel·lacions de Cassiopea, Cefeu, el Cigne, el Drac i les dues Osses. 

També seran visibles d’est a oest, Pegàs, l’Àguila, la Coronal Boreal i la Cabellera de Berenice, i a prop de l’horitzó apareixeran al llarg de la nit algunes de les constel·lacions zodiacals, de Verge a Aquari, aquesta última ja gairebé a trenc d’alba. 

Un estiu una mica més calorós

L’estiu deixarà un ambient de molta calor a tot el país, sobretot al sud peninsular, i respecte a les pluges s’espera que sigui, en general, normal.

La setmana passada el portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Rubén del Campo, va explicar que l’escenari més probable és que la temperatura mitjana de l’estiu sigui, almenys, 0,5 graus per sobre del normal a la Península i les Balears.

Aquesta situació de previsió de molta calor per als pròxims tres mesos enllaça amb la tendència de l’estiu del 2020, que va ser molt càlid, amb temperatures més altes del normal per sisè any consecutiu, segons dades d’Aemet, que també han observat que nou dels deu estius més càlids des de 1965 han tingut lloc al segle XXI.

Quant a les precipitacions per a l’estació estiuenca, l’escenari més probable assenyala que serà sec a gairebé tot el territori i amb una mica menys de precipitació de l’habitual al nord-oest peninsular.

La primavera 2021 (1 de març al 31 de maig del 2021) ha tingut un caràcter càlid, amb una temperatura mitjana sobre l’Espanya peninsular de 12,5 graus, és a dir 0,4 graus per sobre de la mitjana d’aquesta estació; ha sigut la vintena primavera més càlida des de 1961 i la dotzena més càlida del segle XXI. 

Notícies relacionades

La primavera ha sigut en el seu conjunt molt seca quant a precipitacions, amb una mitjana sobre Espanya peninsular de 114,5 litres per metre quadrat, valor que representa el 67% del valor normal del trimestre. 

«S’ha tractat de la quarta primavera més seca des del començament de la sèrie en 1961, i la segona del segle XXI», ha afirmat el portaveu. No obstant, a Europa l’estació primaveral ha finalitzat com la quarta més freda des de 1998.

Temes:

Estiu