ACTIVAT EL PLA INUNCAT

Els bombers atenen 344 avisos per les intenses pluges caigudes a Catalunya

Les zones més afectades pels aiguats han sigut les comarques del Garraf, Baix Llobregat i Baix Penedès

sitges-inundado / periodico

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

ElsBombers de la Generalitat han atès aquest dilluns 344 avisos per pluja, principalment a la comarca delGarraf(Barcelona) perinundacions de baixos, d’aparcaments i per acumulació d’aigua en carrers, rotondes i terrasses d’edificis.

Les pluges han provocat, a més, el tall del subministrament elèctric i han deixat sense llum 2.254 usuaris a la Pobla de Montornès i 3.219 a Badalona. Endesa treballa ara per restablir el servei als abonats, dels quals 700 continuen sense llum. 

A més, el telèfon d’emergències 112 ha registrat 466 trucades per 313 incidents, també per inundacions, afectacions al clavegueram i altres incidències, ha explicat Protecció Civil i els Bombers en el seu perfil de Twitter.

La majoria d’avisos s’han fet des de la comarca del Garraf (178) i més concretament des del municipi de Vilanova i la Geltrú (131), el més afectat. Altres comarques on les intenses pluges han motivat avisos han sigut el Baix Llobregat (125), el Baix Penedès (51), el Tarragonès (28) i el Barcelonès (13), segons l’últim balanç facilitat pel 112.

A Vilanova, on han arribat a caure 56,5 litres per metre quadrat, a més s’ha esfondrat una nau industrial dàrsena de mercaderies al port de la localitat. Els serveis d’emergència han intervingut poc després de les vuit del matí, quan els treballadors han arribat i han observat les destrosses. A més, dues naus més han quedat afectades.

Alpasseig marítim es podia veure a primera hora del matí una reguera de palmeres trencades o arrencades de soca-rel, algunes de les quals han caigut sobre terrasses de bars i restaurants, sense causar danys personals. Al port, la tempesta, acompanyada de fort vent, d’entre 70 i 90 quilòmetres per hora, també ha tombat una barana metàl·lica que ha caigut sobre alguns barcos. La policia ha hagut de tallar l’accés a alguns passos subterranis que han quedat inundats i a diverses carreteres que han quedat intransitables per la caiguda d’arbres a la calçada.

La nau industrial dàrsena inundada / Acn

Dificultats per a circular

A Vilanova i la Geltrú la circulació per la majoria dels carrers de la població és dificultosa i hi ha hagut problemes d’accés a l’estació de Renfe fins a les 6.00 hores del matí.

La circulació per les dues vies entre les estacions de Vilanova i la Geltrú i Sant Vicenç de Calders (Barcelona) ha quedat restablerta des de les 9.10 hores del matí d’aquest dilluns, ha informat Renfe en un comunicat. D’aquesta manera, després que els trens de la línia R2 de Rodalies hagin circulat per una sola via –a causa de les pluges i vents que han provocat la caiguda d’arbres sobre la via–, els trens de la línia R2 sud, els regionals i els del corredor mediterrani estan recuperant els seus horaris habituals de manera progressiva.

A més, des de les 8.10 hores del matí, i a causa d’una incidència que afecta el sistema d’electrificació, la circulació de trens de la línia R3 entre Manlleu (Barcelona) i Ripoll (Girona) ha estat interrompuda fins a les 15.30 hores, quan els tècnics han aconseguit reparar l’avaria. Els retards, no obstant, s’acumulen.

Les tempestes es desplacen cap al nord i l’est. A Cunit, s’han recollit 54,5 mm en mitja hora.

Per lespluges intenses, que han superat els 40 litres per metre quadrat en 30 minuts en zones com el Baix Penedès i el Garraf, Protecció Civil ha activat l’alerta delpla Inuncat.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu la possibilitat de superar el límit dels 20 l/m2en 30 minuts a tot el litoral i prelitoral de Barcelona i Girona.

A més, s’ha activat l’alerta el Pla d’Autoprotecció (PAU) en la C-32 en el tram Sitges - Castelldefels, i s’han tallat dos carrils en sentit Barcelona per les inundacions.

Protecció civil també ha activat en fase de prealerta el pla PROCICAT per fort onatge; segons han publicat en un missatge de Twitter, aquest dilluns s’esperen ones de 2,5 metres a l’Empordà, sobretot al Cap de Creus i el Cap de Begur. Com a precaució, s’ha demanat a la gent que no s’acosti als espigons. 

Pluges a la carretera, a Barcelona. / @EMERGENCIESCAT (Europa Press)

De la mateixa manera, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha emès dos avisos d’hidrologia al Baix Penendès i al Garraf per avisar de l’increment del cabal de les rieres, sobretot la de la Bisbal, al Baix Penedès, i la de Jafre, Begues i Riufoix, al Garraf. 

S’han comptabilitzat un total de 16.000 llampecs.

La pluja ha provocat goteres a la T-1 de l’aeroport del Prat.

Tancament del Parc Fluvial del Besòs

L’Ajuntament de Santa Coloma ha emès una nota en la qual informa del tancament del Parc Fluvial del Besòs per temor d’una possible crescuda del riu Besòs. També demana precaució als veïns.

Notícies relacionades

Alguns usuaris de Twitter han deixat constància de les pluges d’aquesta nit: