TREVA TÈRMICA

La temperatures baixen entre 4 i 10 graus aquest divendres a Espanya

Un front atlàntic deixarà pluges en gran part de la península mentre que dilluns s'estabilitzaran les temperatures

zentauroepp44598120 barcelona      09 08 2018        barcelona    amenazantes nu190725201414

zentauroepp44598120 barcelona 09 08 2018 barcelona amenazantes nu190725201414 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’arribada d’un front procedent de l’Atlàntic ha deixat aquest dijous precipitacions al nord-oest del país que aquest divendres s’estendran a bona part de la Península i que provocarà un descens tèrmic d’entre 4 i 10 graus centígrads, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

La portaveu de l’AEMET, Delia Gutiérrez, ha explicat que el "pic" de calor ja ha passat tot i que es mantinguin les temperatures altes que seguiran tant de dia com de nit aquest dijous, ja que el front comportarà "un canvi d’aire" que es notarà sobretot a Galícia, a l’oest de Castella i Lleó, a Extremadura i Andalusia occidental. Divendres s’estendrà a tot Espanya, menys a la franja enganxada al Mediterrani i les Balears, on arribarà dissabte.

Previsió del clima a Catalunya la tarda del divendres 26 de juliol /  (METEOCAT)

Aquest front deixarà pluges i sobretot una baixada de temperatura en la meitat nord del país, que pot arribar a ser de 8 a 10 graus centígrads, la qual cosa segons la portaveu és "un canvi molt important" especialment per a l’Alt Ebre, on estan patint "molta calor". En la resta del territori la baixada tèrmica serà d’uns 4 graus centígrads.

Risc de tempestes i onatge

El descens de les temperatures s’ha reflectit en la disminució de les províncies en alerta, que passarà de 24 aquest dijous, gairebé totes per altes temperatures, a 16 divendres. Aquestes 16 províncies estaran en alerta groga per tempestes, altes temperatures i onatge perillós. En concret, aquestes regions de risc són Màlaga, Almeria, Granada, Osca, Terol, Saragossa, Burgos, Sòria, Lleida, Tarragona, Navarra, Castelló, Mallorca, Menorca, La Rioja i Múrcia.

De totes aquestes, Almeria i Màlaga estaran en alerta per temperatures elevades i onatge, mentre que Granada ho estarà per onatge. Osca, Terol i Saragossa presentaran riscos per pluges i tempestes, igual com Burgos, Sòria, Castelló, Lleida, Tarragona, Navarra i La Rioja. Per la seva banda, Mallorca, Menorca i Múrcia presentaran alertes per altes temperatures.

Notícies relacionades

Respecte a dissabte, Gutiérrez preveu un dia amb una gran probabilitat de xàfecs i tempestes, sobretot a la meitat nord del país. Diumenge s’estabilitzarà el temps de nou i les precipitacions "quedaran confinades al Cantàbric i el Pirineu i les temperatures tornaran a pujar de nou". Tot i que no seran tan altes com les de dijous passat, dilluns que ve tornaran a registrar-se valors més alts del normal per a aquestes dates amb caràcter generalitzat.

"Tot i que l’ascens és comú a tota la península, no s’espera res comparable a l’episodi de calor que ha acabat aquest dijousl’episodi de calor i que ha estat a prop de complir les característiques d’una onada de calor", ha precisat la portaveu que ha assenyalat que una vegada acabat l’episodi l’AEMET analitzarà totes les dades perquè puguin ser estudiades. 

Temes:

Pluges Calor