FINAL D'ESTIU MOGUT

Avís de gota freda a l'est d'Espanya aquest cap de setmana

Les tempestes poden ser molt fortes i estar acompanyades de calamarsa

Protecció Civil activa la prealerta per risc d'inundacions al nord-est de Catalunya per a la tarda d'aquest divendres

zentauroepp40600920 barcelona 19 10 2017 sociedad  dia de lluvia en la ciutat de180907090943

zentauroepp40600920 barcelona 19 10 2017 sociedad dia de lluvia en la ciutat de180907090943 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La inestabilitat en forma de gota freda arribarà el cap de setmana a àmplies zones de l’est i sud-est peninsular amb xàfecs i tempestes probablement forts i fins i tot molt forts, o persistents acompanyats de calamarsa. A Catalunya, Protecció Civil ha activat aquest divendres la prealerta del pla Inuncat per risc de fortes tempestes a les comarques del nord-est. La previsió és que els xàfecs siguin més locals que els últims dies.

Els primers indicis d’aquesta gota freda o depressió aïllada en nivells alts (DANA) es començaran a notar a partir de dissabte i fins dilluns vinent a zonesd’Andalusia oriental, àrea de l’Estret, Melilla, Múrcia, País Valencià i extrem oriental de Castella-la Manxa, segons una nota de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Aquesta situació és la conseqüència de la progressiva penetració, des de l’Atlàntic, d’una DANA, que, al costat de la presència d’un flux càlid i humit procedent del Mediterrani, provocarà una marcada inestabilització de l’atmosfera en bona part de l’àrea peninsular.

A partir de dimarts i durant els següents dies, l’evolució de la DANA presenta bastanta incertesa a causa de l’oscil·lació que mostra en la seva posició entre el sud de Portugal, el centre i el sud-est peninsular, per la qual cosa és difícil precisar les zones afectades,

Notícies relacionades

En principi, és probable que dimarts les precipitacions quedin limitades a la meitat sud i centre peninsular i que, a partir de dimecres, es generalitzin a bona part de la península Ibèrica i, potser també, a les illes Balears.

De cara al cap de setmana, dies 15 i 16 de setembre, la majoria dels escenaris previstos mostren un debilitament de la DANA i, per tant, una disminució de les precipitacions o, almenys, de la intensitat.