SITUACIÓ METEOROLÒGICA

Tres dies de neu a Catalunya

Les primeres precipitacions ja afecten el Berguedà, Osona, la Selva, el Ripollès i la Garrotxa, entre altres comarques

Protecció Civil recomana no utilitzar el cotxe, portar cadenes i informar-se de l'evolució del temps

zentauroepp42326049 olot nieve nevada180226185206

zentauroepp42326049 olot nieve nevada180226185206 / Pau Ortiz

3
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos

Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als conductors que evitin agafar el cotxe, o en tot cas que portin cadenes o pneumàtics d'hivern i s'informin de l'evolució del temps, davant la previsió que pugui nevar en bona part de Catalunya, fins i tot en cotes molt baixes, durant tres dies: entre aquest dilluns a la tarda i dimecres.

Les primeres precipitacions ja estan afectant les comarques de la Garrotxa, el Berguedà, Osona, la Selva, el Ripollès, el Solsonès i zones del Vallès Oriental, l'Alt Empordà i el Gironès, segons mostra la xarxa de vigilància del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat). També neva amb una certa intensitat al Tibidabo, a Barcelona. I on els flocs no arribin, és molt possible que la pluja es faci persistent. El febrer, en definitiva, s'acomiada amb moviment.

Pel que fa a la neu a Catalunya, es tractarà de dos episodis separats per unes hores de treva, segons ha explicat el director general de Protecció Civil, Joan Delort. El primer, més feble, s'ha iniciat aquest dilluns a la tarda, durarà fins dimarts la matinada i afectarà essencialment el Prepirineu i la Catalunya central, tot i que amb el pas del temps es desplaçarà també cap al sud de Tarragona i cap a Lleida. El segon, més intens, es deixaria notar a partir d'aquest dimarts a la tarda i "podria afectar qualsevol punt del territori", ha subratllat Delort. Tot plegat anirà acompanyat d'un descens notable de les temperatures i de ratxes de vent.

Problemes de trànsit

Delort ha comentat que és difícil predir el punt exacte de les nevades i el gruix que tindran, però que en tot cas podrien ocasionar problemes de trànsit. "Encara que no siguin gaire importants, ja sabem que la neu pot arribar a afectar molt la mobilitat i l'activitat ciutadana", ha advertit Delort. També ha recordat que l'obertura de les escoles i el transport d'alumnes es decidirà segons com evolucioni la situació.

Segons dades del Servei Català de Trànsit (SCT) aquest dilluns a les 20.00 hores, la presència de gel o neu ja dificultava la circulació en tres carreteres (C-152 la Vall d'en Bas-Olot, C-25 Eix Transversal a Santa Coloma de Farners i C-37 a la Vall d'en Bas) i era obligatori l'ús de cadenes en una altra (C-63 a Sant Feliu de Pallerols). En aquesta última localitat de la Garrotxa s'hi havien acumulat 12 centímetres de neu fins a les 20.00 hores.

El Meteocat ha emès diversos avisos per risc moderat (color groc) o important (color taronja). La cota de neu se situarà aquesta tarda entre els 200 i els 500 metres, però dimecres podria arribar a nevar al litoral. A més, s'han activat avisos per temporal marítim a l'Empordà (dimarts) i per fred (dimecres).

Xoc de trens a l'atmosfera

L'agitada situació és conseqüència de l'arribada d'una massa d'aire fred en altura d'origen siberià que entrarà en contacte amb una potent borrasca atlàntica que avança des del sud de la Península. Si la primera ha glaçat mig Europa, la segona no es quedarà enrere. De fet, una vegada es retiri la neu, "dijous i divendres podria ploure abundantment", avança Santi Segalà, cap de l'Àrea de Predicció del Meteocat. La borrasca, que serà més pròpiament una successió de fronts atlàntics, ha sigut batejada com a Emma.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) també ha activat diversos avisos de risc per neu en pràcticament tota la meitat nord d'Espanya, molt particularment en zones de muntanya des de Galícia fins a Catalunya. La ciutat de Madrid ha activat un avís especial en previsió que l'episodi afecti el nucli urbà i les vies d'accés.

No obstant, potser el més destacat vindrà a continuació, a partir de dimecres, quan la borrasca s'apoderarà del territori peninsular. Podria ser l'episodi de pluges més intens dels últims mesos a Espanya. Alguns models de previsió meteorològica estimen que al llarg de la setmana es podrien superar els 200 litres per metre quadrat en punts d'Andalusia occidental i del Sistema Central (Extremadura i Castella i Lleó), mentre que a Galícia i zones del Pirineu se superaran els 100. "Els primers dies de la setmana s'ha de portar paraigua i abric i els últims, paraigua i impermeable fi", resumeix Rubén del Campo, portaveu adjunt de l'Aemet.

Notícies relacionades

La situació contribuirà sens dubte a mitigar la sequera, confia l'Aemet. El problema és que on menys plourà és al sud-est, precisament el territori on la falta d'aigua és més preocupant. Les reserves estan al 16% als embassaments de la conca del Segura i al 27% als del Xúquer.

Protecció Civil de la Generalitat, més l'Administració de l'Estat i les diputacions, han mobilitzat 270 equips -entre màquines llevaneu i camions repartidors de sal-, mentre que els Mossos estan en situació d'alerta preparats per actuar als tradicionals punts conflictius. "No obstant, com que ningú pot impedir que nevi -ha sentenciat Delort-, si no és per condició indispensable, val més no moure's per carretera".