PREVISIÓ

Les intenses precipitacions es retiren de València però continuen a Catalunya i les Balears

El dia 24 deixarà poques pluges i les temperatures pujaran per Nadal

alcazares

alcazares

4
Es llegeix en minuts

Les precipitacions intenses que s'estan produint des de divendres passat a l'est de la Península i en general al Mediterrani aniran remetent, tot i que aquest dimarts i dimecres encara podrà seguir plovent a Catalunya, les Balears i en altres punts de l'est peninsular, després dels rècords dels últims dies, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

La portaveu de l'Aemet, Ana Casals, ha destacat que aquest dilluns i dimarts els models encara segueixen pronosticant precipitacions molt importants tant a València com a les Balears i alhora que remetran a València començaran a Catalunya, on no arribaran als volums de dies enrere.

De fet, ha assenyalat a Europa Press que s'han recollit quantitats de precipitació molt copioses i que en alguns observatoris s'han superat el rècord mensual de precipitació per al mes de desembre o bé l'històric absolut.

"Per arribar a volums acumulats per sota de 100 l/m2 s'ha de passar fins a 46 observatoris, fins als 99 l/m2 d'Albox (Almeria)", ha comentat. També ha afegit que a Almeria-aeroport s'han recollit 88,7l/m2; 79,6 l/m2 a Roquetas de Mar (Almeria) i 79 l/m2 a Ceuta. Es tracta de quantitats "molt altes" en poc temps i això, segons la portaveu, no sol passar al desembre, sinó que l'època de pluges al Mediterrani va del setembre al novembre. Aquest desembre, en canvi, ja hi ha hagut dos episodis de pluges intenses.

EFEMÈRIDES

Pel que fa als rècords de precipitacions, ha informat que aquest diumenge a l'observatori d'Alacant-aeroport es van acumular 44,9 l/m2, un rècord per al mes de desembre que supera els 40,9 l/m2 del 14 de desembre de 1993 en aquest observatori, on el màxim es va registrar el 19 d'octubre de 1982, amb 235 l/m2.

A Eivisssa, aquest diumenge es van recollir 75,9 l/m2, que superen la màxima mensual de 72,7 l/m2, del 2 de desembre de 1998. No obstant, no arriba al màxim de l'observatori de 156,5 l/m2 del 17 de setembre del 2005. Al port de Palma de Mallorca, aquest diumenge van caure 72,4 l/m2, que superen els 50,2 l/m2 del 2 de desembre de 1998, encara que no és el màxim absolut de l'observatori, que són 124,3 l/m2 del 4 de setembre del 2015.

Per la seva part, l'observatori de Múrcia va superar aquest diumenge tots els registres,va superar aquest diumenge tots els registres ja que va acumular 102,9 l/m2, que passa del màxim mensual de 42,8 litres per metre quadrat del 2 de desembre de 1998, però que també deixa enrere els 99,1 l/m2 del 4 de novembre de 1987.

La portaveu ha recordat que aquesta situació es deu a la borrasca situada al sud de la Península, amb molt vent i humitat i per la diferència de pressió amb el vent de l'est molt humit. "Ha plogut sense parar perquè hi havia molta humitat, que juntament amb un nucli aïllat fred als nivells alts de l'atmosfera ha provocat precipitacions", ha comentat.

Respecte a l'evolució, la portaveu preveu que aquest dimarts afectarà el nord-est de Catalunya i les Balears, on les precipitacions seran localment fortes i persistents i plourà també, però per un altre front, a Galícia, Cantàbric i l'Alt Ebre. També hi pot haver precipitacions, més febles, a la resta del terç nord peninsular. A l'entorn dels sistemes Central i Ibèric també hi pot haver precipitacions febles, així com a Melilla.

DIMECRES AFLUIXA EL TEMPORAL

Dimecres es preveu que les precipitacions es mantindran al nord-est de Catalunya i a les Balears, on també hi pot haver tempestes persistents, sobretot a Menorca i al nord de Mallorca, mentre que a l'àrea cantàbrica el cel seguirà molt ennuvolat i amb precipitacions que podrien ser fortes al matí però que disminuiran al llarg del dia.

Aquestes precipitacions, segons espera, també poden caure, però més febles, a Galícia, l'Alt Ebre, nord i es de Castella i Lleó i als sistemes Central i Ibèric. A les Canàries tindran el règim habitual d'alisis i cels ennuvolats al nord de les illes de més relleu i les boires matinals es mantindran a les valls del Duero, el Guadiana i el Tajo.

La cota de neu se situarà entre 700 i 900 metres al principi del dia als Pirineus i entre 1.100 i 1.400 a la resta de la meitat nord, però al llarg del dia anirà pujant la cota i no es preveuen canvis significatius de les temperatures, encara que hi haurà gelades intenses en zones altes de la Península.

El vent seguirà sent fort, amb intervals forts i de nord a l'Empordà, la desembocadura de l'Ebre, els Pirineus i les Balears i, al principi, també en punts del Cantàbric oriental.

Dijous el cel estarà ennuvolat a les Balears, amb precipitacions i alguna tempesta que també pot afectar, de manera més feble i aïllada, el nord-est de Catalunya i Melilla. També s'esperen pluges febles al nord de Galícia que es poden estendre de manera més dispersa a la resta de Galícia, el Cantàbric, Navarra, meitat nord de Castella i Lleó i a la resta de la Península, intervals nuvolosos excepte al quadrant sud-oest, que estarà poc ennuvolat.

Notícies relacionades

De cara a divendres, la vigília de Nadal, la portaveu ha indicat que hi ha alguna probabilitat de pluja a les Balears, però a tot el Mediterrani i l'altiplà nord s'esperen intervals ennuvolats i potser alguna pluja feble a Galícia i al Cantàbric, mentre que a la resta del país hi haurà cels ennuvolats. A les Canàries seguiran com els dies anteriors.

Per últim, com a avançament del Nadal, Casals espera que entre el 24 i el 27 de desembre hi hagi "una lleu incertesa", però sembla que la vigília de Nadal podria ploure al principi del dia a Galícia i al Cantàbric, mentre que la resta dels dies la situació tendirà a estabilitzar-se, de manera que de moment veu poca probabilitat de precipitacions durant la vigília i el dia de Nadal i les temperatures pujaran lleugerament fins al 27 de desembre.

Temes:

Pluges Temporals