La ‘netíssima’ de Franco, ¡model de llibertat!

La ‘netíssima’ de Franco, ¡model de llibertat!

FERRAN MONEGAL

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

A caba de dedicar La 1 de TVE a Carmen Martínez-Bordiú, la netíssima de Franco, un Lazos de sangre. Ha sigut, per dir-ho d’alguna manera, una sorprenent vetllada. Primer, en l’espai anomenat documental, han glossat la seva vida fins a l’actualitat a base d’imatges d’arxiu, una immensa quantitat d’aparicions seves a la tele i comentaris gravats a persones del seu entorn.

Notícies relacionades

Els seus germans, Jaime Martínez-Bordiú i Francis Franco, van ressaltar la bondat i humanitat de la seva germana. Però sobre l’últim nòvio/parella que ha tingut ella durant sis anys a la seva residència actual de Sintra (Portugal), Francis Franco va assenyalar: "Això no és ni parella. És un enconyament en la vellesa". Aquest comentari demostra com li funciona el masclisme neuronal al primer net home de Franco. La resta ha sigut un repàs de la seva vida, les tràgiques morts que ha hagut de suportar, però, sobretot, han celebrat el que han considerat un model d’esperit rebel i lliure. S’ha casat amb qui ha volgut, ha viscut com i on ha volgut, ha trencat motllos. En suma, una pionera de la feminitat més empoderada. També s’han referit a la seva relació amb l’avi, el dictador, amb un passatge, crec que del NO-DO, una crònica de les seves vacances a Pazo de Meirás: "Les càmeres sorprenen el generalísimo en la seva condició de tranquil home de llar, model i exemple per a la gran família espanyola". Si, així s’expressava bona part del periodisme d’aquells anys, no tan llunyans.

La segona part ha sigut el debat. De la selecció d’opinants i alguns massatgistes allà congregats, vull assenyalar la sorpresa de les periodistes Valeria Vegas, i sobretot de Marta Nebot, al veure el to del documental. No és una pionera, és una privilegiada, advertien. Mentre que aquí les dones no podien viatjar sense permís del marit i eren considerades adúlteres, amb penes de presó si mantenien relacions extramatrimonials, ella gaudia d’impunitat total. Els Franco s’omplen la boca amb la paraula "¡Espanya!", com grans patriotes, i ella viu a Portugal per no pagar impostos, assenyalaven Valeria i Marta, estupefactes. Exacte. Però aquí la gran vergonya és la de TVE al dedicar a la netíssima dues hores de televisió pública, dibuixada com a pionera del feminisme lliure, com si fos una epígona de Clara Campoamor o de Simone de Beauvoir.

Temes:

TVE Portugal