TU i jO SOM TRES

Segons Madí, als catalans ens derrota la nostra bondat

Segons Madí, als catalans  ens derrota la nostra bondat

FERRAN MONEGAL

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

A quests dies segueixo la tournée televisiva del que va ser ideòleg i spin doctor d’Artur Mas, el notable estrateg i gran aconseguidor David Madí i Cendrós. Acaba de treure un llibre titulat Merèixer la victòria i, com és natural, vol visibilitat. ¡Ah! Un altre llibre sobre el procés. Comentava fa uns dies el filòleg Jordi Amat a Més 324 (TV3) que l’economista Eugeni Giral Quintana, el 2022, ja havia comptabilitzat més de 850 llibres sobre el procés, i advertia Amat, amb molta sornegueria, que l’únic que s’ha aconseguit amb aquesta tremenda massa de paper és una desforestació considerable. Aquest llibre té la seva oportunitat perquè a Madí se’l considera peça clau en tots els sanedrins que els líders de l’independentisme han anat muntant. Les dues entrevistes televisives més rellevants que ara ha protagonitzat han sigut la del Cafè d’idees (TVE) i la de Col·lapse (TV3). En la primera deia a Gemma Nierga que van descartar la revolta perquè van creure que hi hauria negociació, i que el que va fer l’Estat espanyol va ser "¡atacar!". Va afegir que els líders, ingenus, "desconeixien el poder de l’Estat". A Col·lapse el relat va ser molt similar. Balada trista d’un trompetista decebut. "Espanya manté una cultura de poder forjada per moltes guerres i violència", deia amb dolor. I va formular llavors un pensament que a mi em sembla colossal: "Crèiem que tiraríem endavant perquè som els bons". ¡Ahh! Ens derrota la nostra bondat.

Notícies relacionades

A mi em concita tendresa Madí en el seu desencant. Quan diu que l’Estat espanyol ¡va atacar!, perquè ve d’una cultura de poder i guerres, Ustrell li hauria d’haver recordat que tots els estats venen d’una història similar, i que la primera obligació de tot estat és no desmembrar-se. Si un dia Catalunya esdevé independent, i la Cerdanya o el Baix Ebre també volguessin al seu torn independitzar-se, no crec que es trigués ni un minut a enviar-los una dotació dels Mossos d’Esquadra.

En aquestes aparicions televisives Madí parla de la independència com un desig global. Confon el tot per la part. Ja els he explicat moltes vegades el que va dir Milan Kukan, el president que va independitzar Eslovènia, en una entrevista, el 2017, precisament a TV3: per fer una independència el primer que es necessita és que la recolzin les dues terceres parts del cens de votants.